Læsestart: 5 tips til at gøre dit barn til en glad læser | Odense Bibliotekerne

Læsestart: 5 tips til at gøre dit barn til en glad læser

Foto: Colourbox.dk

Skolestart betyder læsestart for endnu en årgang af børn. Læsekoden skal knækkes, og børnene skal støttes til at åbne døren til læsningens univers. Du kan som forælder gøre rigtig meget for at styrke nysgerrigheden og læselysten.


Du har en meget vigtig rolle i forhold til at gøre dit barn til en glad læser. Vi har samlet nogle gode råd og forslag til bøger til dig, der har en begynderlæser i huset.

Råd nr. 1: Leg med sprog og lyde

Leg med rim med dit barn. Rim er leg med sprogets lyde, og lydene er fundamentet for at lære at læse og skrive. Her er to gode billedbøger med rim, som I kan læse sammen:

 

120 små, sjove rim om alle de små ord, vi ofte bruger uden at være klar over det. Skøn bog til alle børn fra 3 år, men især til børn, der lige er startet i skole.

 

Her kan I læse 34 godnat-rim kombineret med massageøvelser til børn, der kan få dem til at falde til ro ved dagens slutning.

 

Råd nr. 2: Vær nysgerrig på bogstaverne

Der findes et væld af forskellige ABC-bøger. Læs og gå på opdagelse sammen. Snak om, hvordan bogstavet ser ud, og hvordan det lyder. S som ssss-slange og M som mmm-muh.

Her er tre gode ABC-bøger, som I kan læse sammen:
 

Billedbog med rimede remser om hvert af alfabetets 29 bogstaver. Teksterne kan synges på gamle og velkendte børnesange. Bagerst i bogen er ideer til voksne til sprogstimulering og bogstavindlæring.

 

Alfabetbog med bogstavremser til både de store og de små bogstaver. Til hvert bogstav, både de store og små, er der knyttet et kropsudtryk, så den kropslige sans spiller sammen med den sproglige og andre sanser.

 

Alfred er en bilglad dreng. Han leger med biler om dagen, og om natten drømmer han om biler. Alfreds drømme om fx A for Alfa Romeo er rimede og alfabetiserede.

 

Råd nr. 3: Udvid ordforrådet

Bliv ved med at læse højt for dit barn, selvom det begynder at læse selv. Snak om fortællingen, oplevelsen og de nye ord, der dukker op. Her er et par forslag til højtlæsning:

 

Højtlæsningsbog med godnathistorier der nok skal få børn til at falde i søvn med et smil på læben.

 

1000 quizspørgsmål inddelt i 100 kategorier lige fra "Nuttede dyr" til "Fugle, der dræber". Svarene indeholder en masse fakta, så I kan lære mere om dyrene samtidig med, at I quizzer.

 

Råd nr. 4: Find de første læs-selv bøger sammen

Tag sammen på biblioteket og gå på jagt i de lette bøger med de blå læsestarts-mærker på i børnebiblioteket. Find noget, dit barn synes, ser spændende ud.

Her er to gode serier at starte ud med: 

 

 

Råd nr. 5: Vær et godt forbillede – læs en god bog

Vis dit barn, at læsning er dejligt. Det gør du ved at prioritere at læse selv. Du er dit barns vigtigste forbillede, så det smitter af, når du viser, at det er vigtigt for dig at hygge dig med en god bog.

Tag dit barn med på biblioteket, når du skal finde en god bog til dig selv. Og find inspiration til din næste læseoplevelse her på Odense Bibliotekernes hjemmeside eller på Litteratursiden.dk

 

God læselyst til dit barn – OG dig!

 

120 små, sjove rim om alle de små ord, vi ofte bruger uden at være klar over det. Skøn bog til alle børn fra 3 år, men især til børn, der lige er startet i skole
Billedbog. 34 godnat-rim kombineret med massageøvelser til børn, der kan få dem til at falde til ro ved dagens slutning
Billedbog med rimede remser om hvert af alfabetets 29 bogstaver. Teksterne kan synges på gamle og velkendte børnesange. Bagerst i bogen er ideer til voksne til sprogstimulering og bogstavindlæring
Billedbog. Alfabetbog med bogstavremser til både de store og de små bogstaver. Til hvert bogstav, både de store og små, er der knyttet et kropsudtryk, så den kropslige sans spiller sammen med den sproglige og andre sanser
Billedbog. Alfred er en bilglad dreng. Han leger med biler om dagen, om natten drømmer han om biler. Alfreds drømme om fx A for Alfa Romeo er rimede og alfabetiserede
(2019)
Højtlæsningsbog med godnathistorier der nok skal få børn til at falde i søvn med et smil på læben
Af Sebastian Klein (2020)
1000 quizspørgsmål inddelt i 100 kategorier lige fra "Nuttede dyr" til "Fugle, der dræber". Svarene indeholder en masse fakta, så man kan lære mere om dyrene samtidig med, at man quizzer
Pi og Mø leger. De klæder sig ud. Pi vil bestemme, og Mø spilder te. Hvordan skal det ende?
Af Marie Duedahl (2021)
Ib og Gy er ude at cykle. Men hvad er nu det? En ko er stukket af! Den er helt vild.
Af Maria Rørbæk (2015)
Hvordan skal Mik og Ali få råd til at købe kæmpe-krokodillen, som er strandens flotteste badedyr? Den koster 100 kroner
Ris og Ras leger i den ny sne. Ris vil bygge et hus, men hvad mon Ras bygger?


Af: louje

Udgivet: Mandag 23. oktober 2023 • Opdateret: Torsdag 25. januar 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier