Danmarks Mr. Swing King fylder 70 | Odense Bibliotekerne

Danmarks Mr. Swing King fylder 70

Foto: Per Lange

I årtier har han slingret ned ad Vestergade, mens han er gået med hunden gennem byen i lav sol over Århus og sunget om de vilde kaniner. Hans sange har i generationer været soundtrack til danskernes liv, sjæl og fælles hukommelse og er blevet brugt til både helligdage og højtider, til bryllupper og begravelser og i utallige andre sammenhænge.


Her den 17. december fylder Peter A.G. Nielsen så 70 år. Men trods det skarpe hjørne er han slet ikke blevet gammel og har sat sig "på en bænk, der hvor havet slår ind over molen."

Tværtimod har den energiske frontfigur for Gnags i år både udgivet nyt studiealbum og været på endnu en hæsblæsende sommerturne rundt i landet, hvor han på vanlig vis har stormet rundt på scenen, sprøjtet sig selv og publikum til med danskvand og skabt fest-eufori helt ud til den yderste del af festivalernes pløjemarker.

Gnags blev dannet helt tilbage i 1966 (!) og er dermed et af landets ældste og mest sejlivede bands overhovedet. Bandet blev dannet af Peter Andreas Gjerluff Nielsen og hans bror Jens Johan Gjerluff Nielsen og har siden starten bestået af skiftende medlemmer, hvis eneste permanente medlem igennem alle årene har været Peter A.G., der også har skrevet langt størstedelen af bandets sange og tekster.

Rent musikalsk har bandet boltret sig i et væld af forskellige genrer fra kopimusik i 60erne og politisk folkrock i 70erne, over punk- og new wave i slut-70erne og til en meget rytmisk og melodisk reggae - og verdensmusik inspireret musikstil, der har været karakteristisk for bandet lyd og image siden starten af 80erne og frem.

Gnags har udgivet i alt 24 studiealbum fra 1973 - 2022 og er et Danmarks mest populære og bedst sælgende bands overhovedet. Alene albummet Mr. Swing King fra 1986 har solgt i omegnen af 300.000 eksemplarer og bandet har skrevet nogle af de største og mest elskede dansksprogede hits. Derudover har Peter A.G. og resten af Gnags rekord for at være det navn, der har spillet allerflest gange på Roskilde Festival's Orange Scene. Hele 12 gange er det blevet til i årenes løb.  

Udover at være den absolutte hovedperson i Gnags har Peter A.G. også udgivet flere solo-album, skrevet børnebøger og essays og er en efterspurgt foredragsholder. Netop nu er han aktuel med erindringsbogen "Rødvin og memorier" som han næste år drager på foredragsturne med rundt i landet. En turne der også kommer forbi Magasinet i Odense den 22. marts 2023.

Musikbiblioteket her i Odense har en omfattende samling til rådighed af Gnags' og Peter A.Gs udgivelser indenfor både LPer, CDer og bøger. Lige nu er en stor del af produktionen udstillet i Musikbiblioteket, så kom endelig forbi og lån og bliv inspieret.  



Af: mifmo

Udgivet: Onsdag 14. december 2022 • Opdateret: Fredag 16. december 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier