Affald - et fælleseuropæisk anliggende | Odense Bibliotekerne

Affald - et fælleseuropæisk anliggende

Foto: Copilot Designer

EU

Hvad der er affald og hvordan affald håndteres, er et fælleseuropæisk anliggende.


Affaldsdirektivet blev vedtaget i 2008 og sætter rammerne for affaldsbehandling i Den Europæiske Union. Et direktiv fastlægger et fælles mål, og det er så op til medlemslandene selv hvordan de opnår dette mål. Med affaldsdirektivet blev det f.eks. bestemt at medlemslandene skulle indføre særskilt indsamling af tekstilaffald og farligt affald produceret af husholdninger inden 1. januar 2025 og inden 31. december 2023 sikre at bioaffald indsamles særskilt eller genanvendes ved kilden. I Danmark er den bestemmelse blevet udmøntet på den måde, at kommunerne indsamler bioaffald og farligt affald fra de danske husstande. Der er pt. ikke indsamling af tekstilaffald, men man kan aflevere det på den lokale genbrugsstation.

I affaldsdirektivet fastlægges et affaldshierarki, som angiver prioriteterne inden for affaldshåndtering. Det øverste niveau er forebyggelse, altså at man reducerer mængden af affald, de skadelige effekter og indholdet af skadelige skadelige substancer. De øvrige niveauer handler om forbredelse med henblik på genbrug, genanvendelse, anden nyttiggørelse (f.eks. energiproduktion) og bortskaffelse. Pyramideformen angiver, at forebyggelsen bør fylde mest og at så lidt som muligt skal deponeres.

I relation til affaldsdirektivet har EU vedtaget en række underliggende regler for forskellige områder, f.eks. plastikemballage, batterier og biologisk nedbrydeligt affald.

Affaldsdirektivet skal understøtte den cirkulære økonomi, hvor materialer ikke bliver til affald ved at holde dem i cirkulation. Elementer heri er, at produkter bliver mere holdbare, at produkterne bliver lettere at reparere og at materialerne i produkterne er lette at genanvende, når produkterne kasseres.

Der er kritiske røster i forhold til affaldsdirektivet. F.eks. skriver EPSU, som er en paraplyorganisation for europæiske fagforeninger (bl.a. 3F her i Danmark), at der i affaldsdirektivet mangler fokus på at nedbringe mængden af affald selvom det er øverst i affaldshirarkiet. En del af problemet er, at der ikke gøres op med vækstøkonomien og derved bliver man ved med at producere mere affald. Der burde komme mere fokus på deleøkonomi og minimering af emballage.



Af: tela1

Udgivet: Mandag 15. april 2024 • Opdateret: Tirsdag 7. maj 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier