Det belgiske formandskabs prioriteter | Odense Bibliotekerne

Det belgiske formandskabs prioriteter

Foto: fdecomite

EU

Belgien har formandskabet for Rådet for Den Europæiske Union i første halvdel af 2024 og har opstillet 6 prioriteter.


Forsvar af retsstatsprincippet, demokrati og enhed

Forsvaret af principperne om demokrati, retsstatsprincippet og de grundlæggende rettigheder vil være et væsentligt element i det belgiske rådsformandskabs arbejde. Formandskabet vil have fokus på unges deltagelse i den demokratiske proces, styrkelse af mediefrihed- og pluralisme og stimulering af den digitale omstilling af de kulturelle og kreative sektorer.

Styrkelse af EU's konkurrenceevne

EU skal sikre lige vilkår for virksomheder, især SMV'er, så de kan konkurrere retfærdigt både i Europa og på den globale scene. En sammenhængende, forudsigelig og forenklet lovgivningsramme er afgørende. Der vil blive lagt særlig vægt på at forbedre vores økonomiske sikkerhed, mindske skadelig afhængighed og fremme vores teknologiske lederskab inden for kritiske sektorer.

Formandskabet sigter mod at styrke den rolle, som forskning, udvikling og innovation spiller for at blive frontløber i udviklingen og kommercialiseringen af skræddersyede løsninger, der styrker EU's centrale værdikæders modstandsdygtighed og konkurrenceevne. Det vil arbejde hen imod et arbejdsmarked, der er formet for fremtiden, og som øger beskæftigelsesfrekvensen og stimulerer væksten.

Fremme af en grøn og retfærdig omstilling

EU's ambitiøse omstillingsdagsorden er drevet af det presserende behov for at tackle den tredobbelte krise med klimaændringer, tab af biodiversitet og forurening. I forlængelse af den grønne pagt vil formandskabet sætte energi- og klimaomstillingen i centrum for sine prioriteter. For at mindske sårbarhederne over for klimaændringer vil formandskabet bestræbe sig på at styrke Unionens cirkulære økonomi og tilpasnings- og beredskabskapacitet. Det vil også fremme bæredygtig vandforvaltning.

Styrkelse af vores sociale og sundhedsmæssige dagsorden

Med udgangspunkt i den europæiske søjle for sociale rettigheder sigter det belgiske formandskab mod at udstyre EU med en ambitiøs social dagsorden for at fremme et europæisk samfund, der er mere inklusivt, ligeligt og retfærdigt for alle.

Formandskabet vil søge at styrke den sociale dialog på alle niveauer, fremme fair arbejdskraftmobilitet, mental sundhed på arbejdspladsen samt adgang til bæredygtig social beskyttelse med henblik på at styrke EU's sociale dimension. Formandskabet vil også slå til lyd for øgede politiske tiltag for at sikre adgang til anstændige og økonomisk overkommelige boliger for alle. For at forbedre borgernes adgang til lægemidler til overkommelige priser vil formandskabet arbejde for bedre at imødekomme uopfyldte medicinske behov.

Beskyttelse af mennesker og grænser

Ambitionen er, at få færdigbehandlet alle resterende lovgivningssager i forbindelse med migration og asyl. Belgien vil arbejde sammen med EU's afrikanske samarbejdspartnere om at sikre EU's ydre grænser.

Et andet element af denne prioritet er drøftelser om fremtiden for europæisk sikkerhed og forsvar. Det skal undersøges om der er mulighed for at udvikle en europæisk forsvarsindustristrategi.

Fremme af et globalt Europa

Formandskabet er opmærksom på de udfordringer EU oplever rent geopolitisk og man vil fortsætte indsatsen for at styrke EU's modstandsdygtighed og autonomi. Dette skal blandt andet ske gennem dialog og samarbejde, men der skal samtidig arbejdes på at mobilisere økonomiske, sikkerhedsmæssige og forsvarsmæssige kapaciteter. Udviklingsbistand og humanitær bistand kan også bruges i denne forbindelse.

Læs mere om prioriteterne.

Kilde: Det belgiske formandskab for Rådet for den Europæiske Union



Af: tela1

Udgivet: Søndag 31. december 2023 • Opdateret: Torsdag 18. januar 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier