EU vedtager foreløbig aftale om retten til reparation-direktivet | Odense Bibliotekerne

EU vedtager foreløbig aftale om retten til reparation-direktivet

Foto: Copilot Designer

EU

Går din vaskemaskine eller støvsuger i stykker, så ønsker EU at det skal være lettere og mere attraktivt at få repareret produkterne fremfor at anskaffe nyt. Et nyt direktiv skal sikre at reparation bliver anvendt oftere.


Rådet for den Europæiske Union (ministerrådet) og EU-Parlamentet blev i februar måned enige om en foreløbig aftale om forbrugeres ret til reparation af defekte varer, også kaldet R2R. Direktivet skal gøre det attraktivt for forbrugerne at få repareret deres produkt fremfor at smide det ud. Det vil fremme reparationsbranchen, reducere affaldsmængden og styrke mere bæredygtige forretningsmodeller.

Direktivet gælder for produkter, som EU pt. anser for reparérbare, f.eks. vaskemaskiner, opvaskemaskiner, støvsugere og mobiltelefoner, men der efterlades i direktivet mulighed for at tilføje nye produkter til listen.

De vigtigste elementer i direktivet er:

  1. Forpligtelser for producenter: Producenter skal give information om reservedele på deres hjemmesider, gøre dem tilgængelige til en rimelig pris for reparatører og de skal dropper praksisser, der hindrer brugen af brugte eller 3D-printede reservedele af uafhængige reparatører.
  2. Reparation vs. udskiftning: Producenter skal foretage nødvendige reparationer inden for en rimelig tid og til en rimelig pris for at opfordre forbrugerne til at vælge reparation. Forbrugerne har ret til at vælge mellem reparation og udskiftning af defekte produkter inden for sælgerens ansvarsperiode.
  3. Europæisk reparationsinformationsformular: Reparatører kan give forbrugerne en europæisk standardiseret formular med nøgleoplysninger om reparationstjenester. Formularen skal leveres gratis, og dens betingelser vil være bindende, hvis den leveres til forbrugerne.
  4. Europæisk online reparationsplatform: Der oprettes en europæisk online reparationsplatform for at give forbrugerne information om reparationstjenester på EU-niveau, herunder tværnationale tjenester. Nationale platforme kan indeholde oplysninger om fællesskabsdrevne reparationsinitiativer.

Disse bestemmelser sigter mod at fremme bæredygtigt forbrug, opfordre til reparation frem for bortskaffelse og skabe et mere gennemsigtigt og tilgængeligt reparationsmarked for forbrugerne.

Direktivet mangler stadig den endelige godkendelse af både ministerrådet og EU-Parlamentet.

 

Kilder:

Rådet for den Europæiske Union: Circular economy: Council and Parliament strike provisional deal on the right to repair directive - Consilium (europa.eu)

EU-Parlamentet / The Legislative Train: https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-a-european-green-deal/file-right-to-repair

 



Af: tela1

Udgivet: Søndag 11. februar 2024 • Opdateret: Onsdag 6. marts 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier