Europa-Parlamentet foreslår at Danmark får en ekstra MEP | Odense Bibliotekerne

Europa-Parlamentet foreslår at Danmark får en ekstra MEP

EU

Danmark har i øjeblikket 14 pladser i Europa-Parlamentet, men hvis Europa-Parlamentet "får lov", så stiger det antal til 15.


I et forslag, som Europa-Parlamentet vedtog d. 12/6-2023, står der, at Danmark på baggrund af demografiske ændringer i EU-medlemslandene, bør tildeles en plads mere i parlamentet, således at det samlede antal pladser kommer op på 15. Forslaget bliver nu sendt til Rådet for den Europæiske Union, som skal godkende forslaget. Europa-Parlamentet opfordrer til, at Rådet overholder princippet om "oprigtig samarbejde", hvor medlemslandene har lovet hinanden, at man vil udføre de opgaver, som kommer fra traktaterne.

Hvert medlemsland får som udgangspunkt 5 pladser i parlamentet. Herefter udregnes et tillæg baseret på befolkningstallene divideret med 703400, som er det antal borgere hver MEP skal repræsentere. Det degressive propornalitetsprincip, som man har valgt at følge, betyder dog, at en MEP'er fra Danmark repræsenterer færre borgere end en tilsvarende MEP'er fra Spanien. Et medlem fra Danmark repræsenterer (i 2017-tal) 435025 borgere, mens det spanske medlem dækker ind for 653879 borgere. Et land ikke have færre end 6 plads eller flere end 96. Det betyder at Tyskland "mister" omkring 25 pladser og får 96 pladser. Udregningerne kan ses i et analysedokument (på side 15) , som Europa-Parlamentet har fået lavet.

Valget til Europa-Parlamentsvalget finder sted i starten af juni 2024 og forberedelserne hertil er allerede gået i gang. I Danmark bliver flere kandidater valgt af deres respektive partier i løbet af efteråret. Anders Visitisen er indstillet af Morten Messerschmidt til at blive DF's spidskandidat, mens Kristoffer Storm allerede er udnævnt for Danmarksdemokraterne. Enhedslisten indstiller Per Clausen.

 



Af: tela1

Udgivet: Torsdag 15. juni 2023 • Opdateret: Torsdag 22. juni 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier