Hvem var Jacques Delors? | Odense Bibliotekerne

Hvem var Jacques Delors?

Foto: Det Europæiske Parlament

EU

D. 27. december 2023 døde Jacques Delors 98 år gammel. Selvom mange husker navnet, så kan det måske være svært lige at sætte ord på hvem han var.


Jacques Delors havde en lang og imponerende karriere, der strakte sig over flere årtier. Han voksede op i Paris og startede sin karriere som funktionær i den franske nationalbank, hvorefter han i en årerække var økonomisk rådgiver inden han blev rådgiver i sociale spørgsmål for premierminister Jacques Chaban-Delmas. I 1979 blev han valgt til EF-Parlamentet, men i 1981 blev han finansminister i François Mitterands regering. I 1985 blev han valgt til formand i EF-Kommissionen, som under hans ledelse blev til EU-Kommissionen.

Jacques Delors påvirkede EU på flere måder som formand for EU-Kommissionen. Han var en central figur i skabelsen af det indre marked, som har haft stor betydning for europæisk handel og økonomi. Ifølge Erhvervsministeriet er 600.000 danske arbejdspladser knyttet til det indre marked, og en almindelig dansk lønmodtagerfamilie har 65.000 kroner mere på lommen hvert år som følge af det indre marked.

Delors var også en stærk fortaler for at skabe en mere socialt retfærdig union, og han satte arbejdsløshed og Europas sociale retfærdighed højt på den politiske dagsorden. Han var med til at kickstarte arbejdet med at udvide samarbejdet inden for områder som ligestilling, handicappolitik og socialpolitik. Derudover spillede Delors en afgørende rolle i at flytte EF i retning af en stærkere union og et reelt indre marked, hvilket betragtes som en af de mest afgørende milepæle i EU-samarbejdet.

Delors' lederskab som formand for EU-Kommissionen var præget af hans evne til at bygge bro mellem forskellige synspunkter og navigere i svært farvand, hvilket var afgørende for at opnå enighed og fremskridt i EU-samarbejdet. Hans indsats som formand for EU-Kommissionen fra 1984 til 1994 har haft en varig indflydelse på EU og dets udvikling, og hans arbejde har haft en positiv indvirkning på europæisk økonomi, social retfærdighed og samarbejde.

 

Kilder:

"Adieu til den sidste europæiske fader" / Tore Keller i Information, d. 30. december 2023

"Farvel til den måske stærkeste formand for Europa-Kommissionen nogensinde" / Johan Moesgaard Andersen på Magasinet Europa, d. 28. december 2023

"Jacques Delors" / Bent Boel i Den store danske, d. 27. december 2023

 



Af: tela1

Udgivet: Lørdag 30. december 2023 • Opdateret: Torsdag 11. januar 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier