Mod Vision Zero | Odense Bibliotekerne

Mod Vision Zero

Foto: EU-Kommissionen

EU

EU ønsker at nå ned på nul trafikdrab i 2050. Nu har EU-Kommissionen fremlagt forslag til opdatering af regler, som skal være med til at indfri dette mål.


Forslaget sætter fokus på begynderbillister, især de unge, fordi de er overrepræsenteret i uheldsstatistikkerne. Som vi kender det i Danmark vil EU gøre det muligt at tage sit kørekort når man er 17 år gammel, men først køre alene, når man fylder 18. I den mellemliggende periode skal man have en voksen med i bilen. Køreskoleeleverne skal lære at være i trafikken sammen med bløde trafikanter, fodgængere og cyklister, men også personer på scootere og motorcykler. De skal også lære om hvordan man køre på en mere miljøvenlig måde. Når køreskoleleverne består køreprøve er det meningen, at de skal have en karensperiode på to år, hvor der er nultolerance overfor promillekørsel.

Et nyt fælleseuropæisk digitalt kørekort skal gøre det nemmere at udskifte, forny eller bytte sit kørekort. Det skal være nemmere for ikke-EU-borgere at bytte deres kørekort ud med et EU-kørekort såfremt deres land har sammenlignlige trafiksikkerhedsstandarder.

EU-kommissionen vil gøre noget ved de 40% af trafikforseelser, som ikke bliver straffet fordi billisten er fra et andet EU-land end der hvor forseelsen bliver begået. Det skal være lettere for myndigheder at få gennemført bødestraf ved at de får adgang til andre medlemslandes kørekortregistre.

Vision Zero er en målsætning om at nå ned på nul trafikdrab i EU i 2050. Efter et fald i antallet af trafikdræbte primært pga. mindre trafik i forbindelse med coronarestriktionerne, så stiger tallet igen. Vi er dog stadig ca. 10% under niveauet for 2019. EU's indsats på området omfatter flere elementer: sikre veje og vejsider, sikre biler, sikker brug af vejene, sikker fart, upåvirket kørsel, kørsel uden distraktioner, brug af sikkerhedsudstyr (f.eks. sikkerhedsbælte) og opmærksomhed på ændringer i transportmønster (f.eks. flere cyklister på vejene).

Som med alle andre forslag fra EU-Kommissionen, så skal det behandles både i EU-Parlamentet, i ministerrådet og i de såkaldte trilog-forhandlinger, hvor alle 3 parter er tilstede.



Af: tela1

Udgivet: Onsdag 1. marts 2023 • Opdateret: Torsdag 9. marts 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier