EFFIS holder øje med skovbrande i Europa | Odense Bibliotekerne

EFFIS holder øje med skovbrande i Europa

Foto: EFFIS Wildfire Risk Viewer

EU

I EU findes en enhed, som holder øje med skovbrande og højrisikoområder i Europa og tilstødende områder.


Der bliver talt meget om skovbrande i Europa og andre steder i verden. I EU holder man også øje med skovbrande og naturbrande. Hvert år udgives en rapport fra JRC, som er EU's forskningsenhed, hvori det opgøres hvor mange naturbrande, der har været og hvor stort et areal brandene har påvirket. Denne rapport hedder "Advance report on Forest Fires in Europe, Middle East and North Africa". I rapporten kan man se, at især Spanien, Portugal og Rumænien var hårdt ramt. Spanien tegnede sig for knap 20% af de berørte områder i EU-landene mere end nummer to og tre (Rumænien og Portugal) tilsammen. Kigger man på Danmark, så blev der her registreret i alt 30 naturbrande med et areal på 510 hektar svarende til ca. 1020 fodboldbaner.

De data, som JRC bruger, kommer fra EFFIS. EFFIS står for European Forest Fire Information System, og er en enhed etableret af EU-Kommissionen. EFFIS samarbejder med nationale enheder om at beskytte skove i og omkring EU-landene mod brand. EFFIS er også en del af EU's nødberedskab, som bl.a. hjælper, når der er naturkatastrofer. De data som EFFIS bruger kommer fra den europæiske rumfartsorganisation ESA, som har et antal satellitter i kredsløb om Jorden. Disse satellitter sender billeder af Jorden, som blandt andet bruges til at overvåge og indsamle informationer om naturbrande.



Af: tela1

Udgivet: Mandag 14. august 2023 • Opdateret: Torsdag 31. august 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier