Sønderborg er blevet tildelt EU-missionsmærket for klimaneutrale og intelligente byer. | Odense Bibliotekerne

Sønderborg er blevet tildelt EU-missionsmærket for klimaneutrale og intelligente byer.

Foto: EU-kommissionen

EU

Sønderborg er blevet tildelt EU-missionsmærket for klimaneutrale og intelligente byer. Det giver lettere adgang til både EU-finansiering samt nationale og regionale finansieringskilder.


Europe Direct Odense har tidligere skrevet om København, Aarhus og Sønderborg, som deltager i EU-missionen "100 klimaneutrale og smarte byer i 2030". I dag blev ti europæiske byer tildelt EU-missionsmærket for klimaneutrale og intelligente byer, som er en af EU's Horisont Europa-missioner. EU-missionsmærket er et vigtigt signal, der anerkender byernes planer om at opnå klimaneutralitet senest i 2030. Mærket skal lette adgangen til den offentlige og private finansiering, der er nødvendig for at nå målet.

De byer, der har fået missionsmærket, er: Sønderborg (Danmark), Mannheim (Tyskland), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz og Zaragoza (Spanien), Klagenfurt (Østrig), Cluj-Napoca (Rumænien) og Stockholm (Sverige).

EU-missionsmærket anerkender den vellykkede formulering af en klimabyaftale, som skitserer byens overordnede vision for klimaneutralitet. Klimabyaftalen indeholder desuden en handlingsplan og en investeringsstrategi. Byerne udformer deres klimabyaftaler i samarbejde med lokale interessenter, som omfatter både borgerne og den private sektor. Den første gruppe byer fremlagde deres klimabyaftaler i april 2023, og de blev derefter gennemgået af Kommissionen med støtte fra eksperter, herunder fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og Det Fælles Forskningscenter (JRC). Med en positiv vurdering af aftalen får byerne et EU-missionsmærke, som har til formål at lette adgangen til både EU-finansiering samt nationale og regionale finansieringskilder, navnlig private investeringer.

Disse ti byer baner vejen for, at andre hurtigere kan virkeliggøre en retfærdig grøn og digital omstilling, og de er et eksempel på inklusiv fælles skabelse af politikker på lokalt plan. I alt deltager 100 EU-byer i missionen for klimaneutrale og intelligente byer og der deltager yderligere 12 byer fra lande, der er associeret med Horisont Europa.

De næste skridt

Kommissionen vil sammen med missionsplatformen, der i øjeblikket forvaltes af NetZeroCities, fortsat støtte en effektiv gennemførelse af klimabyaftalerne. Byer, der har modtaget EU-missionsmærket, kan nu bruge det som et tegn på deres klimaneutralitetsplaners troværdighed, navnlig når de søger om offentlige og private midler. Kommissionen vil gennem missionsplatformen fortsætte med at støtte byerne med praktiske rådgivnings- og finansieringsprogrammer. Der er f.eks. planlagt et pilotprogram på 32 mio. EUR kombineret med et venskabsprogram. En anden indkaldelse af forslag til et pilotprojekt med et budget på 20 mio. EUR er åben frem til den 6. november.

Alle byer, der indsender deres klimabyaftaler, uanset om de har modtaget EU-missionsmærket eller ej, modtager feedback om de områder, der kan videreudvikles, med støtte fra missionsplatformen. Kommissionen forventer at modtage flere aftaler til gennemgang i oktober 2023.

Baggrund

På verdensplan tegner byerne sig for mere end 70 % af de globale CO2-emissioner og over 65 % af energiforbruget. En indsats i byerne er afgørende for kampen mod klimaændringerne og kan bidrage væsentligt til at fremskynde bestræbelserne på at opfylde den juridisk bindende forpligtelse til at opnå klimaneutralitet i EU som helhed senest i 2050 samt til EU's mål om at reducere drivhusgasemissionerne med 55 % inden 2030 og mere generelt gennemføre den europæiske grønne pagt. EU's mission om klimaneutrale og intelligente byer har til formål at hjælpe de europæiske byer med at blive klimaneutrale og samtidig give deres borgere renere luft, sikrere transport, færre trafikpropper og mindre støj.

I april 2022 blev der udvalgt 100 byer i EU og 12 byer i lande, der er associeret med Horisont Europa. De sigter alle mod klimaneutralitet senest i 2030 og afprøver innovative tværsektorielle tilgange, herunder borgerinddragelse, interessentforvaltning og intern forvaltning. Derigennem vil de fungere som forsøgs- og innovationsknudepunkter, der skal sætte alle europæiske byer i stand til at følge trop senest i 2050.

Missionen om klimaneutrale og intelligente byer er en af fem EU-missioner under Horisont Europa, der skaber konkrete løsninger på nogle af vores største samfundsmæssige udfordringer. Missionerne har ambitiøse mål og vil skabe konkrete resultater inden 2030. De andre missioner fokuserer på tilpasning til klimaændringer, kræft, hav og farvande samt jordbund.

Kilde: EU-Kommissionen (pressemeddelelse fra 12. oktober)



Af: tela1

Udgivet: Onsdag 4. oktober 2023 • Opdateret: Mandag 23. oktober 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier