Tre danske byer bliver en del af EU’s mission for klimaneutrale byer | Odense Bibliotekerne

Tre danske byer bliver en del af EU’s mission for klimaneutrale byer

Foto: EU-kommissionen

EU

EU-missionen "100 klimaneutrale og smarte byer i 2030" er et led i bestræbelserne på at blive klimaneutral i EU. I Danmark er Aarhus, Sønderborg og København blevet udvalgt som missionsbyer, der går forrest og stræber efter klimaneutralitet allerede i 2030.


EU-missioner er et nyt initiativ støttet af forskningsmidler fra Horizon Europe. Formålet med initiativet er at finde nye løsninger på nogle af vores største udfordinger ved at kombinere forskning og innovation med nye former for forvaltning og samarbejde samt engagering af civilsamfundet. Der er i øjeblikket 5 missioner, hvoraf en af dem er "100 klimaneutrale og smarte byer i 2030", og det er altså her, at Aarhus, Sønderborg og København deltager. Uddannelses- og forskningsministeriets digitale magasin "EUindblik" har taget en snak med medarbejdere fra de 3 byer om hvorfor de deltager i mission, hvad de kan bidrage med og hvad de håber på at missionen som helhed kan bidrag med.

De byer, som deltager, er enten byer, som er foregangsbyer eller som har høje ambitioner for deres klimaindsats. Alle 3 deltagende byer har allerede nedbragt deres CO2-udledning meget, men de vil gerne nå længere ned. Her er deltagelse i EU-missionen en mulighed for at få inspiration fra andre byer. Et håb fra København er, at man også kan bruge missionen til at skubbe til lovgiverne i EU, dvs. både kommissionen og de enkelte medlemslande, så byerne kan få bedre arbejdsbetingelser.

Andre byer kan selvfølgelig også få inspiration fra de deltagende danske byer. F.eks. fortæller Charlotte Korsgaard fra København i EUindbliks artikel, at mange udenlandske delegationer kommer til byen for f.eks. at kigge på cykelkultur, produktion af el og varme i forbrændingsanlæg og udnyttelse af biogas fra spildevandsanlæg.

Byerne er et godt sted at tage fat. De udgør godt nok kun 4% af landområderne i EU, men 75% af EU's befolkning bor her og på verdensplan står byerne for 2/3 af verdens CO2-udledning.

 

Kilder:

EUindblik: Tre danske byer bliver en del af EU’s mission for klimaneutrale byer

EU-kommissionen: EU Missions in Horizon Europe

EU-kommissionen: EU Mission: Climate-Neutral and smart cities

 

 

 



Af: tela1

Udgivet: Tirsdag 24. januar 2023 • Opdateret: Mandag 30. januar 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier