Virksomheder har stor betydning for biodiversitetens fremtid | Odense Bibliotekerne

Virksomheder har stor betydning for biodiversitetens fremtid

Foto: Ann Berit Frostholm

EU

Virksomheder skal genoprette og bevare biodiversiteten. I EU får virksomhederne hjælp til deres indsats, men der stilles også krav om dokumentation, hvis det er relevant. Ann Berit Frostholm fra Nature Works har skrevet om EU's arbejde med virksomhedernes naturansvar.


Virksomheder har stor betydning for biodiversitetens fremtid

Når du går i naturen, er erhvervslivets rolle i naturbevaring og -genopretning nok ikke det første, du tænker på. De to områder kan nok synes langt fra hinanden, og måske endda at stå i direkte modsætning. Vi ved, at arealomdannelse til byggeri og infrastruktur, og ressourceindvinding til produktion, har og har haft stor negativ effekt på naturens tilstand og ført til tab af biodiversitet. I dag ved vi også, at mange virksomheder er stærkt afhængige af robuste økosystemer. Derfor er der i erhvervslivet en stigende erkendelse af, at det er sund fornuft at investere i at bevare og genoprette natur. Den erkendelse leder til et skift i mindset hos flere og flere virksomheder.

EU-platform skaber forståelse og engagement

Siden 2008 har platformen ”Business and biodiversity” eksisteret på EU-niveau, med afsæt i EU’s første biodiversitetsstrategi. Platformen støtter alle virksomheder uanset størrelse på alle trin i deres biodiversitetsrejse, og bygger bro til andre initiativer, hvor det giver mening for den enkelte virksomhed:
•    Øge kendskabet til påvirkning og afhængighed af biodiversitet, risici og muligheder hos virksomheder og finansielle institutioner, og hjælpe dem i gang
•    Styrke den fælles forståelse for at muliggøre erhvervs- og sektorengagement i EU
•    Håndtere vigtige tekniske og organisatoriske udfordringer, som virksomheder og finansielle institutioner møder på deres biodiversitetsrejse.


EU har udvidet omfanget af de erhvervsrettede aktiviteter og vedtaget lovgivning, som stiller krav til virksomheder om at engagere sig i biodiversitetsdagsordenen. Der sker blandt andet som respons på EU's biodversitetsstrategi for 2030. Med tydeligere rammer om virksomheders biodiversitetsarbejde øges også mulighederne for, at erhvervslivet i de kommende årtier vil bidrage markant til at stoppe tabet af biodiversitet og forarmelsen af økosystemerne, og bidrage til at genskabe natur, på linje med andre aktører.

De store virksomheder går foran

I 2023 trådte EU’s CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive) i kraft. Det sætter standarder for, hvordan alle store virksomheder og listede små- og mellemstore virksomheder skal rapportere deres arbejde med bæredygtighed, herunder biodiversitet. Fx skal virksomhederne opgøre og rapportere om egne aktiviteter, og om aktiviteter i værdikæden, inden for en række emnespecifikke standarder, der fordeles på tre områder inden for bæredygtighed. Områderne kaldes ESG og står for: E: miljø og klima, S: sociale forhold, og G: virksomhedsadfærd.
Inden for området miljø og klima skal virksomheden (hvis det er relevant for den) rapportere om dens påvirkning på biodiversitet, ændringer i arealanvendelse og arbejde med at fremme biodiversitet.


Fra 2024 er alle børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber med mere end 500 ansatte omfattet af rapporteringskravene. I 2025 omfattes alle store virksomheder hvis de har 250 eller flere ansatte eller en nettoomsætning på 313 mio. kr. eller mere. Og fra 2026 følger små- og mellemstore børsnoterede virksomheder med. Den stigende fokus på virksomhedernes påvirkning på og afhængighed af naturen, som følger af EU’s rapporteringskrav, vil skabe positive forandringer for den trængte natur.

Virksomheder skaber ny natur i dag

På tværs af Europa bliver det til rigtig mange virksomheder, pensionskasser, banker og investeringsfonde mm. som står over for at opgøre deres naturpåvirkning og investere i natur, for at sikre virksomhedens forretningsgrundlag og tage samfundsmæssigt ansvar. Du ser det måske allerede: At nogle virksomheder omlægger deres græsplæner til blomsterenge til gavn for vilde bier og sommerfugle. Eller opkøber landbrugsjord for at skabe ny natur, eller investerer i store naturgenopretningsprojekter, som fx Hempel Fonden, der har opkøbt 775 ha natur og landbrug på Lollands sydspids for at udvikle et mangfoldigt naturområde på mange fuglearters vigtigste trækrute.

/ Af Ann Berit Frostholm, biodiversitetsrådgiver og naturformidler hos Nature Works.

 



Af: tela1

Udgivet: Søndag 28. januar 2024 • Opdateret: Onsdag 7. februar 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier