Klar til skolestart? | Odense Bibliotekerne

Klar til skolestart?

Foto: Colourbox.com

Skolestart venter lige om hjørnet, og for nogle børn er det et helt nyt kapitel. Men hvordan gør man egentlig? Læs med og bliv præsenteret for en række bøger, som kan hjælpe jer med at forberede jer på det næste store kapitel i børnelivet: skolestart!


Skolestart er et stort og spændende kapitel i alle børns liv. For det kommende skolebarn venter der en ny hverdag, nye omgivelser og nye relationer. I den forbindelse opstår der ofte mange spørgsmål, som fx: Hvordan føles det at starte i skole? Mon de andre kan lide mig? Og hvad skal man egentlig lave?

På biblioteket har vi en masse bøger om at starte i skole. De er rigtig gode at læse sammen og giver mulighed for at sætte ord på tankerne omkring skolestart, og hvad der kommer til at ske. I det føgende kan du læse om tre udvalgte bøger, som alle fokuserer på skolestart.


Karen begynder endelig i skole

3. del af historien om Karen der endelig kan begynde i skole. Hun har set frem det til i to år, og nu er dagen endelig kommet, hvor det er hendes tur til at begynde i skole. Men er Karen nu også helt klar? For det er pludselig en anden form for glæde og nervøsitet, der fylder hos hende. Samtidig synes hun ikke rigtig, at der rent faktisk sker noget – de holder jo hele tiden frikvarter og lærer hinandens navne. Karen må lægge en plan. 

Har man læst de to første bøger i serien, ”Karen begynder ikke i skole” og ”Karen begynder næsten i skole”, er denne et klart must read. Nu har vi i spænding fulgt Karens tanker og følelser omkring skolestart, fra hun slet ikke ville, til at hun slet ikke kunne vente. Det er en troværdig historie, som rigtig mange børn – og forældre - vil kunne sætte sig ind i. 


Man må ikke spise sine klassekammerater

Anderledes billedbog om at starte i skole. Rita Rex er en dinosaur, og det bedste hun ved er børn. Derfor bliver hun noget overrasket, da hun starter i skole og opdager, at hendes nye klassekammerater er børn. Hun starter med at spise alle børnene … og får selvfølgelig skældud for det. Derefter har Rita meget svært ved at få venner, lige indtil den dag en guldfisk er ved at spise hende. Da går det op for Rita, at det faktisk ikke er sport sjovt at blive spist.

Man må ikke spise sine klassekammerater” har samme lune humor som forfatterens andre bøger om bjørnen Boris, der får gæslinger. Illustrationerne underbygger den skrevne tekst rigtig godt, og der er masser af detaljer, man kan gå på opdagelse i. 


Hvordan begynder man i skole?

Har du et barn, der skal begynde i skole efter sommerferien? Så er denne bog et must read for jer, mens I holder ferie. I ”Hvordan begynder man i skole?” bliver vi som læsere guidet igennem en første skoledag, hvor alle eleverne bliver taget godt imod. Vi får vist hvordan skoler og skoledagen kan se ud med forskellige klasselokaler, frikvarter og leg. Der er små opgaver, som I kan løse sammen undervejs – fx om hvad der kan være i skoletasken, eller hvordan den stol, man skal sidde på, ser ud. Bogen er rigtig god til at besvare mange af de spørgsmål, som de kommende skolebørn kan have, og som forældre måske kan have svært ved. Samtidig sætter den ord på, at man skal huske at være søde ved hinanden og ikke holde nogen udenfor. 

 

Af Karen Vad Bruun (2022)
Karen har glædet sig i årevis til at starte i skole, og nu sker det endelig. Men man lærer ikke det hele i løbet af den første uge, og Karen må lægge en plan - og være tålmodig. Varm, rørende og morsom højtlæsning for ca. 5-7-årige
Af Ryan T. Higgins (2019)
Billedbog. Dinosauren Rita Rex starter i skole. Men det er svært at få venner, når man ikke kan lade være med at spise sine klassekammerater
Af Anna Fiske (2021)
Hvad sker der, når man skal begynde i skole? Her kan bl.a. læses om første skoledag, de voksne i skolen, hvad man skal have med i skoletasken og om hvad man skal lære. En billedbog til kommende skolebørn fra 5 år
(2022)
Ni skægge historier om at gå i skole. For de ældste børnehavebørn, der snart skal starte i skole
Serie: 
Billedbog med korte kapitler om Vitellos første skoleår. Første skoledag glæder Vitello sig helt vildt. Faktisk så meget, at han vækker mor kl. 4:15, for der er Vitello klar. Det er mor ikke. Mon skolen er klar til Vitello?
Billedbog. Sofie er begyndt på en ny skole, og hun er lidt nervøs for at møde sine nye klassekammerater. Heldigvis er hun god til at mærke efter, hvad der føles godt, og snart får hun nye venner
Serie: 
Ruth-Viola er lige begyndt i skole og det er hårdt arbejde, synes hun. Så er det godt, at hun har sin usynlige ven Olé. Han har godt nok aldrig selv gået i skole, men han ved alligevel meget. Gad vide om Olé altid vil være der?
Billedbog. Panda Tju skal starte i skole og er lidt nervøs. Hvad nu hvis de andre ikke kan lide ham? Og hvad mon der sker hvis han kommer til at nyse?
Af Helena Bross (2021)
Følg med Isak, Leyla, Sven, Gustav, Rosa og Tanja og deres nye klassekammerater i deres første skoleår. De glæder sig til første skoledag og har sommerfugle i maven over alt det nye der skal ske
Villads er klar til at starte i skolen - i 0.V - og det kommer ikke til at gå stille for sig. Villads glæder sig - men gør skolen også det?
Af Helle Lindahl (2018)
Vi følger Noah på seks år som lige er startet i skole, og får et indblik i hvordan det er at blive forvandlet fra en stor børnehavedreng til en skoleelev. Bagerst i bogen et arbejdsmateriale til hvert kapitel
Børnene i 0.A er glade for at gå i skole. Klassekammeraterne Otto, Carl, Tinka og Sofia, samt alle de andre, har morgensamling, matematik, dansk og flere andre fag før skoledagen slutter i SFO'en. Historien om en skoledag, med forslag til dialog og aktiviteter


Af: louje

Udgivet: Mandag 7. august 2023 • Opdateret: Fredag 15. december 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier