Kom med til bibliotekernes festival for historie - hjemme i din egen stue | Odense Bibliotekerne

Kom med til bibliotekernes festival for historie - hjemme i din egen stue

Foto: Odense Bibliotekerne

I toget, hjemme eller på biblioteket kan du være med, når der sendes live fra biblioteker over hele landet. Følg med på historiefestival.dk og Facebook


Fra d. 20-25. november kaster ”Bibliotekernes festival for historie” lys på de afgørende øjeblikke der vendte verden på hovedet. På folkebiblioteker i hele landet kaster oplægsholdere et skarpt blik på fortiden og dens påvirkning af nutiden.

 

Hvornår og hvad kan jeg se Live i stuen?

En stribe af landets museer vil over fem dage byde ind med deres bedste oplægsholdere til Live i stuen, og du kan se med live i stuen hjemmefra, hvor biblioteket gør dig klogere på alt fra Tekstilindustrien til abortens historie og åndssvageforsorgen. 

 

Nazisternes flugt til Flensborg i 1945
d. 20 november kl. 15.30-16.15

Flensborg var endestation for »Rattenlinie Nord« – nazisternes flugtrute op gennem Nordtyskland i foråret 1945. Mellem 2000 og 3000 nazister gik under jorden i Flensborg fra maj-dagene i 1945 og fremefter. Flere af de helt store fisk gik i skjul i Flensborg om omegn, det gjaldt blandt andre Auschwitz-kommandanten Rudolf Höß, SS-rigsfører Heinrich Himmler, samt Goebbels berygtede radiostemme Lord Haw-Haw. Det var også i Flensborg, at Dönitz-regeringen blev arresteret af briterne. Det var på Flensborg Fjord, at resterne af den tyske ubåds-flåde søgte hen og endte med at blive sænket som led i den såkaldte »Aktion Regenbogen«. Og på fjorden blev purunge mænd henrettet for faneflugt ved militære standretter. Det tragiske var, at de blev dømt til døden efter den tyske slutkapitulation den 8. maj 1945.

Hans Christian Davidsen udsendte i efteråret 2022 bogen Nazisternes sidste tilflugt med undertitlen Maj 1945 i Flensborg – Mellem ofre og gerningsmænd.

Sammen med videofotograf Lars Salomonsen har han for Flensborg Avis lavet en video om naziregimets sidste dage i Flensborg, og den hittede med over 50.000 visninger på Facebook, www.fla.de og andre portaler. Foredrag ved forfatter og journalist ved Flensborg Avis, Hans Christian Davidsen

Arrangement sendes live fra Tønder biblioteker. Link vil blive publiceret her på siden senest dagen inden.

Se med: Live i stuen: Nazisternes flugt til Flensborg i 1945

 

Sprogø 1923 Åndssvageforsorgens prestigeprojekt
d. 21. november kl. 15.30-16:15

Sprogø 1923. Åndssvageforsorgens prestigeprojekt for de moralsk åndssvage blev skabt ud af banebrydende politiske og videnskabelige visioner. Visionen var at bekæmpe fattigdom og degeneration. Isolation, opdragelse og sterilisation var kuren, som skulle sikre Danmarks fremtid. Spørgsmålet er dog, hvilken pris betalte Petras datter og alle de andre for at samfundet betragtede dem som “åndssvage” og “erotisk abnorme”? Oplægsholder Sarah Smed er historiker og leder af Danmarks Forsorgsmuseum på Viebæltegaard i Svendborg.

Arrangementet sendes live fra Odense Bibliotek, Historiens Hus i Odense. Link vil blive publiceret senest dagen inden.

Se med: Live i stuen: Åndssvageforsorgens prestigeprojekt - eller bestil en gratis billet og deltag i foredraget på Historiens Hus

 

Tekstilindustrien – kom, så og sejrede
d. 21. november kl. 19.00-19.45

Siden 1600-tallet har der været produktion af tøj i Midtjylland. Men da tekstilindustrien for alvor fik et opsving efter 2. Verdenskrig, satte det skub i forandringer så store, at livet og hverdagen på bare 20 år var blevet uigenkendeligt forandret. Fabrikker skød op i de midtjyske byer, og de var sultne på arbejdskraft, så efter fabrikkerne fulgte mennesker. I slutningen af 1960’erne voksende både Ikast og Herning med mindst en person om dagen. Med menneskerne fulgte nye parcelhuskvarterer, børnehaver, skoler, veje, torve, parker og idrætshaller. For livet handler ikke blot om at arbejde, men netop også om at leve. Det nye industriarbejde gav plads til fritid, og de midtjyderne kom for alvor til at kaste sig over sporten, som siden har spillet og stadig spiller en stor rolle for områdets sammenhængskraft. På kort tid havde det midtjyske landbrugsland fået baghjul af det moderne industrisamfund, som området står på fundamentet af i dag. Deltag i oplægget, når Museums direktør Kristine Holm-Jensen fortæller om, hvordan industrialiseringen vendte verden på hovet i Herning.

Arrangementet sendes live fra Tekstilmuseet Herning, Museum Midtjylland. Link vil blive publiceret her på siden senest dagen inden.

Se med: Live i stuen: Tekstilindustrien – kom, så og sejrede

 

Da en natpotte tog livet af en skole – Skolegang på Albuen i Nakskov fjord i det 19 og 20 århundrede
d. 22 november kl. 15.30-16.15

Skolens historie er ikke så lige til, som man skulle tro. Selv i de mindste samfund skulle børnene gå i skolen – men hvordan? På Albuen i Nakskov fjord lå der en lille skole til 12 børn, den blev bygget i 1940 og var kun i funktion under 2. Verdenskrig. Til gengæld havde den lang og spændende forhistorie, som handler om skolegang for fattige og rige børn på et sted, hvor vejr og vind sætter dagsordenen. Indtil en natpotte tog livet af den – det er virkelig historien vendt på hovedet.

Live i stuen
Arrangementet sendes live fra Roskilde Bibliotek. Link vil blive publiceret senest dagen inden.

Se med: Live i stuen: Albuen og Natpotten

 

Da aborten blev fri!
d. 22.  november kl. 16.30-17.15

For 50 år siden – den 24. maj 1973 vedtog Folketinget at indføre fri abort inden for de første 12 uger af graviditeten. Den frie abort betød at kvinder, for første gang i Danmarkshistorien, selv kunne bestemme hvor mange børn de ville have, samt med hvem og hvornår. Det betød samtidig et farvel til illegale aborter, graviditetsangst og fængselsstraffe.

Få historierne om forkæmperne for frivilligt moderskab, illegale aborter, svangerskabskommissionerne, abortugerne i 1960’erne og 1970’erne og debatten i Folketinget.

Arrangementet sendes live fra Roskilde Bibliotek. Link vil blive publiceret senest dagen inden.

Se med: Live i stuen: Da aborten blev fri!

 

Deporteret – Danskere i tyske KZ-lejre
d. 22.  november kl. 19.00-19.45

Verden blev for alvor vendt på hovedet for de cirka 6.000 danskere, der under besættelsen blev deporteret til de nazistiske koncentrationslejre. De var blevet arresteret som modstandsfolk, kommunister, jøder, politifolk, såkaldt ”asociale” eller som følge af flere af de nævnte årsager. De kom til at opleve et fangesamfund, der blev styret af det omkringliggende samfunds bund. Det var typisk kriminelle medfanger, der skulle sprede terror blandt tusinder af deporterede fra hele det besatte Europa i op imod 1.000 forskellige lejre.

I en samtale med moderator Hans Wendelboe Bøcher fortæller Jens-Christian Hansen om den dansksprogede litteratur, der behandler de nazistiske koncentrationslejre og de danskere der blev deporteret. En omfattende erindringslitteratur spiller her en særdeles vigtig rolle. Der kommer og gode råd til hvordan man selv kan orientere sig i den, hvis man for eksempel er interesseret i konkrete personers skæbne. Det kan eksempelvis være i forbindelse med slægtsforskning.

Arrangementet streames live fra Hovedbiblioteket i Aalborg den 22/11 kl. 19.00.

Klik på linket herunder for at se med i din browser. Det foregår i Teams og virker først på dagen.

Se med: Live i stuen: Deporteret – Danskere i tyske KZ-lejre

 

1864 – De der mindes og de der glemtes
d. 23. november kl. 16.30-17.15

Krigen i 1864 vendte verden på hovedet – både politisk og samfundsmæssigt. Under krigen blev enkeltpersoner, såvel som familier dybt berørt af krigen. Det vidner blandt andet de over 100 mindesten på Dybbøl Banke og på Als om. Bag hver sten gemmer sig ikke blot historien om de der mistede livet for fædrelandet. Det er også historien om dem der har mistet en søn, en mand, en bror, eller måske en ven. Resten af landet gemmer også spor af krigen den dag i dag, i bl.a. kirker og på kirkegårde.  Endelig er der dem, der døde i krigens skygge – de civile. I 1864 var der landet over en voldsom overdødelighed blandt helt normale danskere. Disse finder man sjældent åbenlyst. Her må man på jagt i arkiver og kirkebøger.

Formidler ved Historiecenter Dybbøl Banke, Jens Jacob Refshauge Beck, leder os gennem optakten til og sporene efter krigen i 1864 og giver inspiration og fif til selv at lede videre.

Arrangementet sendes live fra Give, Vejle Bibliotekerne. Link vil blive publiceret senest dagen inden.

Se med: Live i stuen: 1864 – De der mindes og de der glemtes

 

Billeder af en verden i bevægelse
d. 23. november kl. 19.00-19.45

I 1800-tallet gennemgik vi flere revolutioner. En af de større var, da de levende billeder blev allemandseje. Hele verden kunne nu opleves helt tæt på, næsten som var man der selv; man kunne se fjerne egne og farlig dyr, drabelige stunts og frække mænd og damer. Hvad kan de allerældste film fortælle om, hvor meget mennesker har forandret sig fra mediets fødsel for henved 130 år siden, til moderne tid, med youtube og TikTok?

Arrangementet sendes live fra Gentofte Hovedbibliotek. Link vil blive publiceret senest dagen inden.

Se med: Live i stuen: Billeder af en verden i bevægelse

 



Af: chgem

Udgivet: Mandag 6. november 2023 • Opdateret: Mandag 6. november 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier