5 anbefalinger til din sommers soundtrack | Odense Bibliotekerne

5 anbefalinger til din sommers soundtrack

Foto: Colourbox.com

Vores nyhedsbrev fortsætter ufortrødent. I juli måned handler vores anbefaling om sommermusik. Skriv dig op til nyhedsbrevet, hvis du vil undgå at gå glip af vores månedlige artikler og fremtidige arrangementer.


"Sommer, sommer og sol/ havet og blæsten og duft af kaprifol". Åh ja, sommeren er over os. Det har altid været rent gætværk fra min side, hvilken blomst Birthe Kjær sang om. En hurtig googling gav mig det korrekte svar, selvom jeg stadig ikke aner, hvordan den dufter. Men nok om min manglende botaniske viden. For du er her for musikken. 

Vi har denne gang lagt os i selen for at sprede os genre- og tidsmæssigt i vores anbefalinger, og det er der kommet en fremragende liste ud af, hvis vi selv skal sige det. Temaet er, meget oplagt, sommeralbummer/-numre. Altså musik, som med sikkerhed kan få os i den helt rette sommerstemning. Så frem med parasolen, liggestolen, anlægget og hvad du nu ellers bruger på en god sommerdag. Her kommer vores 5 anbefalinger til, hvilken musik der skal være soundtracket til din sommer.

 

Amon Düül II - Wolf City (Anbefalet af Niels)
Det tyske hippiekollektiv Amon Düül II var en af frontløberne på tyske såkaldte krautrock-scene der med inspiration hentet fra avantgarde-koryfæer som landsmanden og komponisten Karl-Heinz Stockhausen revolutionerede eftertidens rockscene.
Med deres femte album Wolf City bevægede Amon Düül II sig væk fra det rent eksperimentelle i retning af et lettere tilgængeligt musikalsk udtryk. Ikke desto mindre er albummet fra 1972 et uforudsigeligt og yderst fascinerende eventyr af et værk at gå på opdagelse i.
Med feltoptagelser og elektroniske effekter kombineret med akustiske instrumenter og wah wah guitar, sprudler albummet af energi og sommerstemning. Ikke mindst med numre som "Green Bubble Raincoated Man", "Jail-House Frog", ”Wie der Wind am Ende einer Strasse” og "Sleepwalker's Timeless Bridge" er der inviteret til gode festlige sene nattetimer af den mere obskure slags.
 

C.V. Jørgensen – Storbyens Små Oaser (Anbefalet af Jens)
Ingen sommer uden C.V. Jørgensen. Der var fart over feltet, da C.V. spillede med Det ganske lille band, og med dem lavede han en god håndfuld af sine helt store udgivelser.
Jeg vil anbefale Storbyens Små Oaser (1977), som et oplagt sommeralbum fyldt med stærke budskaber og fed musik. Bare sæt "Bellevue" eller "Entertaineren" på anlægget, læn dig tilbage, og nyd sommeren til de sprøde toner fra Det ganske lille band!
 

D-A-D – Everything Glows (Anbefalet af Simon)
D-A-D’s musik er generelt kendetegnet ved god energi og – især i deres ældre materiale – humoristiske tekster. På Everything Glows får miksturen også en ordentlig skovlfuld sommer, hvor især ”A kiss between the legs” og ”Summer me soon” giver en lyst til at tage ned på stranden og bare nyde solen.
Nej, albummet er ikke fest på fest, men når D-A-D giver den gas med mundharmonika, lumre undertoner og lun humor, præsenterer de en perlerække af sommerrocknumre, som går perfekt til grillpølser og læskende drikke.

Dette album er en sikker vinder for mig, når jeg er i sommerstemning – eller hvis jeg savner sommeren på de grå dage, som Danmark også byder på. På med det korte tøj, husk solcremen og sæt D-A-D på afspilleren. Så skal det nok blive en god sommer.
 

Wilhelm Peterson-Berger – Sommarsång (Anbefalet af Katrine)
Som mit bud på et umiskendeligt stykke klassisk sommermusik vil jeg anbefale den svenske komponist Wilhelm Peterson-Bergers lille, nationalromantiske klaverperle ”Sommarsång”. Den er en sats fra hans tredelte samling af klaverværker, Frösöblomster – lur mig, om ikke Frösön er en lille, midtsvensk ø i en lille, midtsvensk sø.
Og ”Sommarsång” er så to et halvt minut badet i den vidunderlige, lyse svenske sommeraften, hvor solen aldrig går ned, børnene står i ferskvand til navlen og fanger fisk med hænderne, mor og far holder krebsegilde og synger ”kräftvisor” med naboerne rundt om bålet, og inde i ”stugan” sidder Katrine 10 år og øver sig som en sindssyg på at spille dette lille klaverstykke i F-dur, som ganske enkelt emmer langt væk af svensk sommer, sol og sorgløs harmoni.
 

Blæst – Stiv Kuling (Anbefalet af Simon)
Det er ingen hemmelighed, at når vi anbefaler musik, så bliver vi ofte nogle gamle nisser, der kun kan huske fra start-00’erne og bagud. Derfor kommer der lige et bud fra nutiden og fremtiden. Blæst spiller funket, groovy popmusik, som får lytteren i strålende humør.
Jeg danser sjældent, men de bedriver musik, som giver mig lyst til at hente træbenet ud af skabet. Teksterne kredser tematisk om sol og sommer, og man kan relatere til teksterne om forelskelse, fest og sex – også selvom man er familiefar i midten af 30’erne med ungdommen bag sig.

Stiv Kuling er bandets debutalbum, så mon ikke vi hører meget mere til Blæst i fremtiden.
 

Vi håber, at listen har givet lidt inspiration til ny musik. Og på at sommeren er lige så dejligt varm, som den har været hidtil.



Af: siela

Udgivet: Onsdag 28. juni 2023 • Opdateret: Onsdag 7. februar 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier