Verdensmålene er ambitiøse og forpligter alle medlemslande til at gøre deres for at afskaffe fattigdom, bekæmpe ulighed og bremse klimaforandringer. Samtidig er der et fokus på at sikre fred og sikkerhed. Det kræver, at vi arbejder sammen globalt og lokalt for at nå i mål. 

Det har vi gjort aktivt i Odense Bibliotekerne, og er i september 2023 blevet verdensmålscertificeret.

 

Men hvad vil det sige, når et bibliotek bliver verdensmålscertificeret?

Det er Chora 2030, der står for certificeringen. Chora 2030 er en bæredygtighedsorganisation, der arbejder sammen med uddannelsesinstitutioner, børnehaver, biblioteker, foreninger og andre aktører om at skabe lokal handlekraft, så danskere i alle aldre kan tage del i udviklingen af et bæredygtigt samfund.

Fonden blev etableret i 2014 med det formål at fremme det bæredygtige samfund i Danmark - ved at omsætte og formidle viden og tænkning til handling. Da verdensmålene blev vedtaget i 2015, tog Chora 2030 verdensmålene til sig som den overordnede ramme og blev dermed en af de første organisationer til at arbejde med verdensmålene i Danmark.

Chora 2030’s beskrivelse af certificeringen: ”Verdensmålscertificeringen er sat i verden for at styrke bibliotekernes rolle som drivkraft for borgerinddragelse og bæredygtighed, så det lokale bibliotek ikke bare ses som en videnscentral, men også kan styrke borgernes deltagelse og handlekraft. Det sker ved, at bibliotekerne selv bidrager til mere bæredygtige løsninger, samarbejder med andre i lokalsamfundet og ansporer borgerne til at engagere sig.”

Læs mere om certificeringen her: https://db2030.dk/certificering/

 

Aktører i verdensmålscertificeringen

Det er Danmarks Biblioteksforening, netværket DB2030 og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030, der står bag udviklingen af certificeringsprogrammet, som skal være en fælles ramme for bibliotekernes verdensmålsarbejde. Programmet tager udgangspunkt i bibliotekets traditionelle opgave med at give adgang til viden, men har særligt fokus på at inddrage borgere og lokalsamfund, så biblioteket kan fungere som partner for handling indenfor nye idéer og aktiviteter. Samtidig skal biblioteket også selv være med til at vise vejen og arbejde for at gøre biblioteket mere bæredygtigt.”

Alle afdelinger i Odense Bibliotekerne er i gang med at udforme en 3-årig handleplan for de verdensmålsaktiviteter som Odense Bibliotekerne vil arrangere og initiere sammen med borgerne i de kommende år. Det betyder, at der foregår verdensmålsaktiviteter på alle bibliotekerne i Odense.

 

Eksempler på verdensmålsaktiviteter  i Odense Bibliotekerne:

  • Tøjbyttedag og legetøjsbyttedag
     
  • Bogsalg
     
  • Udstillinger om genbrug i samarbejde med Zirkel i Odense
     
  • Frøbyttedag
     
  • Modeshow med genbrugstøj
     
  • Det vilde bibliotek - etablering af biodiversitetshave ved Tarup Bibliotek
     
  • Talks og foredrag med fokus på klima og bæredygtighed
     
  • Verdensmålsaktiviteter for børn: byg et insekthotel, foderbræt og fuglehus
     
  • Udfasning af plastikposer til biblioteksmaterialer og erstatning af bæredygtige poser
     
  • Formidling af mangfoldig litteratur og litteratur om klima og bæredygtighed
     
  • Sundhedsdag i samarbejde med sygeplejestuderende
     
  • Samarbejder med Danmarks Naturfredningsforening, byhaveforeninger.
     
  • Deltagelse i genbrugsnetværk i Odense Kommune

 

Du kan altid finde de aktuelle verdensmålsarrangementer her ved at krydse af i feltet 'FN's 17 Verdensmål'

 

Vil du gerne vide mere?

Så kontakt verdensmålskoordinator i Odense Bibliotekerne Kamilla Geisler på kge@odense.dk



Af: kegha

Udgivet: Onsdag 5. juli 2023 • Opdateret: Torsdag 30. november 2023