Projekter på biblioteket

Udviklingsprojekter i Odense Bibliotekerne

Klodser som viser synergi effekt
Foto: Colourbox.dk

I Odense Bibliotekerne arbejder vi bevidst med projektudvikling og nye formidlingsformer. Vi går ofte helt nye veje for at udvikle relevante tilbud til bibliotekets brugere.

Viden, læring, oplysning og fællesskaber er omdrejningspunkter for Odense Bibliotekernes projektarbejde. F.eks. via tværfaglige projekter om alt fra sprogstimulering og litteraturprojekter, til brugerinddragelse, fællesskaber og digital udvikling.

Tag et kig på projektaktiviteterne, og kontakt gerne projektkoordinator Charlotte Dale, hvis du har spørgsmål (cbd@odense.dk).

Internationale projekter

Odense Bibliotekerne deltager gerne i internationale projekter, når de omhandler udvikling af relevante områder indenfor bibliotekets strategi. Det internationale engagement giver mulighed for at skabe udvikling for brugerne, påvirke samarbejdsrelationer, -resultater og nye udviklingssformer.

Se her hvilke internationale projekter biblioteket deltager i pt:

Kulturkraft

Icon Description

Kort intro

Projektet Kultur-Kraft er en del af det internationale Interreg projekt ’Arts on Prescription’ og hjælper offentlige myndigheder, kultur- og sundhedsinstitutioner med at inddrage personer med mentale udfordringer i sociale og ikke-terapeutiske kunstaktiviteter for at forbedre deres mentale velbefindende.

Kultur-Kraft er et 8 ugers kreativt frirum og fællesskab, hvor deltagere i en gruppe på ca. 10 unge oplever, fordyber sig og deltager aktivt i billedkunst, fortælling, musik, kunsthåndværk og teater.

 

Samarbejdspartnere

Odense Kommune er projektledere, og de øvrige samarbejdspartnere en kombination af kommuner, regioner, IGO’er, universiteter, uddannelsesinstitutioner og NGO’er. Deltagerlandene i projektet er Danmark, Findland, Letland, Sverige, Litauen, Polen og Tyskland.

 

Målgruppe

Målgruppen for Kultur-Kraft forløbene i Odense er unge mellem 16 og 24 år.

 

Formål

Formålet er at hjælpe unge med at forbedre deres trivsel og mentale sundhed gennem kulturaktiviteter. Derudover også at skabe en drejebog og best-pratice, således ’arts on prescription’-konceptet kan udbredes flere steder.

 

Kontakt
malfn@odense.dk

 

Library for all

Icon Description

Projekt Library for all er et partnerskab mellem biblioteker i Let, Litaun og Danmark/Odense 2023-2024. I projektet udveksles indsatser og best practices med fokus på bibliotekstilbud, formidling og arrangementer, målrettet borgere med mentale og fysiske funktionsvariationer.

Deltagende biblioteker:

Odense Bibliotekerne
Vilnius County Adomas Mickevicius Public Library, Litauen
National Library of Latvia, Riga, Letland

Kontakt
cbd@odense.dk

 

Projekt Library for all er støttet af: Nordplus

 

Projekter støttet af Slots- og Kulturstyrelsen

Odense Bibliotekerne søger hvert år flere af Slots- og Kulturstyrelsens puljer bl.a.:

  • Udviklingspuljen for Folkebiblioteker og Pædagogiske Læringscentre 
    Puljens formål er at understøtte bibliotekernes opgave med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Puljen støtter både projekter, der er med til at udvikle bibliotekernes fysiske og digitale tilbud.
     
  • Forfattermøder for voksne
    Statens Kunstfonds formål er bl.a. at fremme litteraturen og adgangen til litteratur i Danmark. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur ønsker at styrke nytænkende litteraturmøder mellem et publikum og forfattere af høj kvalitet, sådan at mange i hele landet – og særligt nye målgrupper ­– kan få mulighed for at møde litteraturen, og at litteraturen bliver en aktiv del af deres kulturelle liv.
     
  • Levende litteraturmøder for børn og unge
    Statens Kunstfonds formål er blandt andet at fremme litteraturen og adgangen til litteratur i Danmark. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur ønsker at styrke børn og unges møder med forfattere af høj kvalitet for at understøtte, at børn i hele landet får erfaring med, at litteratur ikke kun handler om at lære at læse og analysere, men kan være en kunstnerisk oplevelse i sig selv, og at børn stimuleres til at arbejde skabende med skrivning.
     
  • Større litterære arrangementer og formidling
    Statens Kunstfonds formål er bl.a. at fremme litteraturen og adgangen til litteratur i Danmark. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur ønsker med denne pulje at styrke litterære arrangementer og initiativer af høj kvalitet i forskellige formater, sådan at mange i hele landet – og særligt nye målgrupper – kan få mulighed for at møde litteraturen, og at litteraturen bliver en aktiv del af deres kulturelle liv.  

Igangværende projekter:

Talk about it!

Icon Description

Kort intro

Talk about it! udvikler og afprøver nye tilgange og værktøjer til nedbrydning af tabuer.

Tabuer kan udgøre et demokratisk problem, fordi de spænder ben for tabuiserede personers oplevelse af ligeværd og lige mulighed for deltagelse samt fællesskabernes forudsætning for inklusion. Biblioteket som demokratisk dannelsesarena indgår i en samskabelseskontekst, hvor bl.a. biblioteksformidlere, foreninger og borgere i et ligeværdigt samspil nedbryder tabuer, åbner for demokratisk samtale og deltagelse.


Samarbejdspartnere

Odense Bibliotekerne, Varde Bibliotek, Skive Bibliotek


Målgruppe

Målgruppen i Talk about it! er mennesker der har tabuer tæt inde på livet, men også deres nærmeste og de omgivelser de indgår i. Tabu opleves individuelt, men skal brydes i fællesskab. Tabuer er noget der vedkommer os alle.


Formål

Formålet med Talk about it! er at aktivere bibliotekernes uudnyttede potentiale for tabubrydning og give os ny kant i vores formidlingsaktiviteter. Bibliotekerne råder gennem litteratur, film, musik og andre materialer over viden og fortællinger om alle tabuer, og vi har kulturformidlere der kan facilitere samtale og fremme dannelse i både eksisterende fællesskaber og nye relationer på tværs af målgrupper.


Kontakt

kge@odense.dk

Videnskabelige fællesskaber i folkebibliotekerne

Icon Description

Kort intro

Partnerbibliotekerne i Odense, Kolding og Helsingør vil med åben invitation til folkebibliotekerne supporteret konsulenter fra universiteter finde relevante Citizen Science-forskningsprojekter til en puljeansøgning i 2024 omkring udvikling af model for CS i folkebibliotekerne til gavn for civilsamfundet


Samarbejdspartnere

Odense Bibliotekerne, Kolding Bibliotekerne, Helsingør Bibliotekerne, SDUB, KU, AU.


Målgruppe

Den endelige målgruppe er borgere, der er nysgerrige på relevante og nære spørgsmål for dem selv og deres lokalsamfund. Fx at øge bevidsthed og handling ift. Klima eller at styrke lokale fællesskaber.


Formål

Formålet er at øge borgernes deltagelse i forskning, der indsamler vigtig viden til gavn for samfundet, samt udforske potentialer for folkebibliotekernes kerneopgave og formidling.

Kontakt

amk@odense.dk