Bæredygtig hverdag

Her har vi samlet grønne tips og inspiration til dig under overskriften bæredygtig hverdag.

Politikerne, naturorganisationerne, NGO’erne og medierne har de sidste år haft mere og mere fokus på det stigende CO2-udslip og de mange klimaforandringer, som bliver mere og mere synlige for os alle. Vi hører dagligt om klimaets miserable tilstand, om indlandsis, der smelter og om dyr og planter, der uddør. Der tales igen og igen om grøn omstilling og om bæredygtighed. Der laves klimaaftaler og tales om klimapolitik…

Mængden af informationer kan virke overvældende og det er let at miste overblikket - og i værste fald måske også miste modet. Af og til er der nok også nogle, der af dén grund lukker ørerne og øjnene, eller helt giver op på forhånd. For kan jeg overhovedet gøre en forskel? 

På disse sider samler vi grønne tips og inspiration til dig under overskriften bæredygtig hverdag. For ja, du, jeg og vi kan alle være med til at gøre en forskel. Hver dag.

Begræns og soter dit affald

Icon Description

Hver dansker smider i gennemsnit knap 600 kilo affald ud om året.

Vi køber masser af produkter i vores hverdag og skaber dermed også en masse affald, fx fra emballage og når vi kasserer ting, tøj eller elektronik, som vi ikke bruger mere. At bortskaffe tingene, som vi smider ud, koster energi og råstoffer, som ikke er tilgængelige i ubegrænset omfang på kloden. Og hvis affaldet havner de forkerte steder, som fx plastik i havene, skaber det tilmed også alvorlige miljø- og sundhedsproblemer. At begrænse mængden af affald vil derfor gavne os alle. 

Begrebet 'affald' er noget menneskeskabt. Naturen i sig selv genererer IKKE affald, da tingene blot skifter form og indgår i nye sammenhænge i naturens eget øko-system. Hvis vi stopper med at betragte brugte ting som affald og i stedet ser på dem som materialer, der kan og skal genbruges og genanvendes, kan vi undgå at bruge en masse energi på at bortskaffe og producere.  Hvis vi i højere grad sikrer, at materialer cirkulerer, bliver genbrugt og genanvendt, gavner det både mennesker og miljø. 

Det er der heldigvis mange, der godt kan se, er en god idé. ”Zero Waste”-livsstilen, hvor moderne mennesker gør det til en sport at skabe så lidt affald som muligt, er i vækst – også i Danmark. Der er også flere og flere virksomheder, der har fokus på at producere varer, der lettere kan genanvendes eller er produceret af genbrugsmaterialer. Der er masser af gode grunde til at hoppe med på ”Zero Waste”-trenden, der har fokus på fem tommelfingerregler, som er lette er huske og bruge:

Gå efter de fem R'er

REFUSE. Sig nej tak til ting, du ikke har brug for - sig fx. nej tak til ekstra emballage, plastposer etc.

REDUSE. Reducer dit forbrug

REUSE. Genbrug, hvad du allerede har

RECYCLE. Sorter dit affald, så det kan genanvendes

ROT. Kom organiske materialer i komposten eller i affaldssorteringen

Link: 

Danmarks naturfredningsforenings guide til mindre affald: Sådan skaber du mindre affald

 

Har jeg egentlig brug for den her ting?

Et stort forbrug skaber meget affald. Vi køber sommetider ting, som vi faktisk slet ikke har brug for, så gør det til en vane, at altid lige overveje en ekstra gang, om du virkelig har brug for en ting, før du køber den

  • Køb kvalitet, der holder længe og køb ting, der kan repareres
  • Køb produkter, hvor materialerne kan genanvendes, fx hvor de forskellige materialer kan adskilles, og produkter med mindst muligt skadelig kemi eller miljømærkede produkter
  • Undgå så vidt muligt engangsartikler. Vidste du fx at man kan erstatte stanniol og plastfilm med bivoks-behandlet stof (bee wrap),  der kan bruge igen og igen?
  • Hver dansker bruger 160 kg. emballage fra dagligvarer om året. Minimér emballage fx ved at bruge stof-indkøbspose, købe madvarer i løs vægt fremfor emballerede varer etc.

Link: 
Danmarks Naturfredningsforenings guide til mindre affald: Sådan skaber du mindre affald - Danmarks Naturfredningsforening

 

Genbrug, genbrug, genbrug!

Du sparer miljøet allermest ved at genbruge og ved at slide tøj og ting op, inden du køber nyt eller (endnu bedre) køber brugt, som alternativ til dét, du har slidt op

  • Reparér eller genanvend 'gamle' ting i stedet for at smide dem ud 
  • Byt dine ting og tøj med andre og giv resten til genbrug 
  • Genbrug emballagen, som dine indkøb kommer i
  • Køb brugt tøj, møbler, pynteting, legetøj, byggematerialer etc.
  • Giv dine brugte ting nyt liv ved fx at genbruge syltetøjsglas til opbevaring eller plante blomster i aflagte konservesdåser 

 

Sortér dit affald

Vi kan ikke helt undgå affald, men heldigvis kan vi hjælpe ved at sortere det korrekt, så materialerne kan blive genanvendt. 

Links: 
Odense Kommune vejledning til affaldssortering: Affaldssortering i Odense Kommune

Miljøstyrelsens hjemmeside om fordele ved at sortere/genanvende affald: Tips om sortering af affald

Fold naturen ud i haven

Icon Description

Vi mennesker elsker simpelthen at være ude i naturen. Uanset om vi har en stor eller lille have eller blot et par altankasser, så trives vi mennesker med at have grønne planter og naturen omkring os – også i hverdagen.
Helt bogstaveligt kan vi ikke leve uden planter! Det er jo planterne, der gennem fotosyntese, laver den ilt, vi indånder. Undersøgelser viser også, at naturen virker helbredende på os mennesker.

Desværre er naturen presset.

Mange arter af insekter, planter og dyr er i tilbagegang. Men heldigvis kan vi mennesker være med til at give naturen en hjælpende hånd – ved at give den bedre rammer og mere plads. Ved at lade græsset gro lidt længere, lade hækken blomstre og generelt lade det mere naturlige flytte ind i vores haver og altaner, gavner vi biodiversiteten. Vild Med Vilje er en bevægelse for alle, der arbejder for vildere, rigere og mere mangfoldig natur. Få inspiration til en vildere have, deltag i arrangementer og workshops og vær selv en del af ”bevægelsen”!

Husk, vi kan alle være med til at passe på naturen ved at leve grønt og bæredygtigt.

Grønne links: vildehaver.dk og naturhaven.dk 

Genbrug og Gør-det-selv

Icon Description

Der er rigtigt mange gode grunde til at genbruge og genanvende tingene omkring os, fremfor at købe nyt.

Det gavner din økonomi, og det gavner også miljøet og klimaet. Hvis du ser det alene ud fra et privatøkonomisk synspunkt, kan du fx sælge dine brugte ting og tjene penge, ligesom den, der køber brugt, sparer penge på ikke at købe nyt.
Også virksomheder kan spare penge ved at genanvende sine materialer eller købe materialer billigere, fordi de er genbrugte eller genanvendt. 

DIY, genbrug, upcycling, gør-det-selv, remaking og redesign

Kært barn har mange navne. Det er dog - uanset, hvad det kaldes - en trend som vinder frem i mange hjem. Flere og flere finder glæde ved at opgradere og genanvende gamle ting, fx møbler og tøj så det får nyt liv. Og udover at der er økonomiske og klimamæssige gevinster, synes mange, at det er et stort plus, at tingene, man selv har kreeret, bliver unikke og personlige, i modsætning til standard-seriefremstillede produkter. 

Genanvendelse og genbrug kan også være af ren og skær nødvendighed i tider, hvor nye forsyninger af varer er knappe. Men altså: først og fremmest er genbrug og genanvendelse gavnligt for miljøet og klimaet. Jo mere der genbruges og genanvendes, desto mindre CO2 udledes der, ligesom der spares ressourcer som vand og råstoffer. Det vil også medvirke til mindre luftforurening og mindre skade på vandmiljøet. 

Genbrugsguld

Gå i genbrugsbutikken fremfor at købe nyt – og gør det til dit eget helt unikke møbel eller stykke tøj. Det er billigt, og det er sjovt!

Gå for din egen og klimaets skyld

Icon Description

Tag vandrestøvlerne på

Har du prøvet at vandre, sådan i flere dage? Hvis ikke, er det måske ved at være tid til at prøve det af, for det er en fantastisk måde til at sætte tempoet ned, slippe stress og jag og komme i kontakt med dine omgivelser - og naturen.
Samtidig har dét at gå og vandre en masse fysiske og psykiske fordele, og så er det én af de mest klima- og miljøvenlige ferieaktiviteter, du kan begive dig ud i - alene eller sammen med andre. 

 

Hvorfor er det så godt at gå og vandre?

En vandreferie er 100% simple living, da det eneste man skal er at vandre, spise og sove. Dette står i skarp kontrast til vores travle hverdag, der som regel er fyldt med travlhed, pligter og alverdens gøremål. Når man vandrer, er der fokus på at være frem for på at gøre - og dette enkle fokus er afstressende og sundt for sjælen. 

Fysisk stimulerer dét at gå og vandre også kroppen. Dit kredsløb og dine muskler stimuleres, så både kolesteroltal og blodtryk falder, de lidt ujævne overflader engagerer dine såkaldte kernemuskler, mens du træner balancen og styrker dine knogler. Vandring forbedrer din søvnkvalitet, og så brænder du kalorier af og kommer generelt i bedre form. Alle ting, der gavner din fysiske sundhed.

Når du vandrer, kan du sanse dine omgivelser, luften og vejret. Du kan stoppe op og nyde udsigten eller de dyr og planter du møder. Det kan være med til at give fordybelse og ro at vandre alene og det kan give fællesskab og en ny måde at være sammen på at vandre flere sammen. 

 

Kort eller langt, med eller uden oppakning? 

Der er mange måder at vandre på. Du behøver ikke være bjergbestiger eller at bære 30 kg oppakning. Find ud af, hvad der passer bedst til dig og din familie - og planlæg din tur, så du får det bedste ud af turen.

Mennesker vandrer i meget forskelligt tempo. Nogle går gerne mere end 20 kilometer på en dag, mens andre foretrækker at gå 12 kilometer. Det afhænger både af din fysik og dit ambitionsniveau. En tommelfingerregel er dog, at øvede vandrer kan gå 20+ km om dagen og nybegyndere nok ikke går mere end 12-15 km om dagen. Børn i 8-10-årsalderen kan sagtens gå omkring de 10 kilometer om dagen. Sørg for, at de har så lidt som muligt på ryggen maks. 1-2 kg. Hold masser af pauser med gode snacks. 

Har du ikke fysik til at bære en stor oppakning findes der fx guidede vandreferier i Danmark, der inkluderer bagagetransport og indkvartering. Du kan også blot vandre ud om morgenen og komme hjem om aftenen og overnatte samme sted – og på den måde spare den tunge oppakning.

 

Hav udstyret i orden

  • Vælg det rette fodtøj

Et par gode vandrestøvler eller vandresko er afgørende. 
 

  • Brug en god rygsæk

En god ergonomisk rygsæk er vigtig for bærekomforten.  Sørg for at være omhyggelig med, når du indstiller og pakker din rygsæk, så du får størst muligt udbytte af dens funktioner. 
 

  • Overvej vandrestave

Er du afsted på lange vandreruter med oppakning, så kan du overveje vandrestave. De giver en hel del støtte og aflaster faktisk for nogle af de kilo, du har på ryggen. Det kan være guld værd, når du skal gå flere dage i træk.
 

  • Pak med omtanke

Tag ikke mere tøj med end nødvendigt.
 

  • Husk drikkedunk

Det er vigtigt med rigeligt vand undervejs, særligt hvis det er varmt.

 

Hvor skal vi gå hen?

Der er masser af fine vandreruter i Danmark og Europa. I Danmark kan du f.eks. vandre ad den historiske rute Hærvejen på Jyllands højderyg, eller følge i de gamle grænsegendarmers fodspor Gendarmstien, mens Øhavsstien bugter sig rundt i Det Sydfynske Øhav og Sjællandsleden fører dig Sjælland rundt med havudsigt det meste af veje

Mangler du inspiration til vandreture, kan du herunder finde et udvalg af bibliotekets mange bøger om at gå og vandre, ruter og destinationer og gode hjemmesider, der kan inspirere dig.

 

Links til vandreruter:

Visit Danmark skriver om vandreruter på visitdanmark.dk: Danmarks 10 flotteste vandreture

Dansk Vandrelaug her en fin oversigt over danske vandreture- og ruter: vandreruter.dk

Grøn renovering og istandsættelse

Icon Description

Er du ramt af trang til at male renovere dit hjem, og vil samtidigt gerne være miljøvenlig, giver vi her gode råd til, hvordan du tager de miljøvenlige grønne valg, inden du går i gang med at svinge malerpensel, hammer og sav. 

 

Skal du i gang med pensel og rulle? 

Hvis du gerne vil passe godt på miljø og sundhed og undgå at udsætte dig selv og miljøet for skadelig kemi, så vælg miljømærket maling eller naturmaling. Vælger du produkter, der er mærket med enten Svanen eller Blomsten, er du sikker på at der er taget hensyn til miljøet fra produktion til bortskaffelse. Spørg efter maling, der er miljømærket, i dit lokale byggemarked eller hos farvehandleren.

Der findes også en del miljøvenlige naturmalinger på markedet. Fordelen ved naturmalingen er bl.a. at den ikke indeholder mikroplast, sådan som al plastikmaling gør (også den miljø-mærkede). 

Husk: Undgå at smide malingrester i kloakken eller i den almindelige affaldsspand. Aflever malingsrester på Genbrugspladsen eller i den røde spand til ”Farligt affald” (Herning Kommune).

 

Skal du renovere eller bygge nyt? 

Byggematerialer kan indeholde mange miljøskadelige kemikalier og kan belaste miljøet, når de fremstilles. Det gør en stor forskel både for miljø og sundhed at vælge miljømærkede produkter/materialer, når du renoverer og istandsætter.
Vælg derfor materialer med disse mærker, næste gang du vælger byggematerialer – og vær dermed med til at mindste belastningen på vores miljø. 

 

Links

GenbrugsmaterialerLandsdækkende guide fra Bolius: Her kan du købe genbrugsmaterialer 

Miljømærkede byggematerialer: Miljømærkede byggematerialer - Gør det grønt, når du gør det selv

Ecolabel Danmarks liste over Svanemærkede malingsprodukter: Maling spartel fuge og lim

IdéNyt om miljømærket træbeskyttelseBrug miljømærket træbeskyttelse for miljøet og sundhedens skyld

 

Tip!

  • Planlæg dit byggeri, så du får udnyttet og genanvendt materialerne optimalt. På den måde tager du et stort miljøhensyn – og sparer penge
  • Smid ikke rester at byggematerialer ud, hvis der er andre der kan bruge dem
  • Genbrug og genanvendelse er et miljøvenligt alternativ til stort set alle byggematerialer
  • Overvej om du kan finde dine byggematerialer brugt på nettet eller andre steder
  • Der kan være rigtig meget økonomi og miljø i at låne og dele værktøj og materialer med hinanden
  • Måske har din nabo lige dét, du står og mangler? 

Klimavenlig kost

Icon Description

At spise grønt er det nye sort 

Vores madforbrug belaster klimaet mere end den samlede belastning fra vores forbrug af el, varme og brændstof. Men sådan behøver det ikke at være! Der er nemlig rigtigt mange gode grunde til at spise mere klimavenligt, som både er sundt og billigt og smager godt.
Så her får du lidt gode tips til, hvordan du kan spise dig både klimavenlig og sund!

 

Hvilken forskel gør det at spise grønt?

Kød og animalske produkter er langt mere klima- og miljøbelastende end grønsager, korn, bønner m.m. Dette skyldes bl.a. at der går flere ressourcer til at producere kød end grøntsager og at dyr (fx kvæg og får) udleder metangas fra fordøjelsessystemet. Metangas er en klimagas, der er ca. 25 gange så kraftig som CO2. 1 kg oksekød udleder derfor op til 20 kg CO2, hvor 1 kg gulerødder kun udleder 200 gram CO2.  I dag er 70% af jordens landbrugsarealer brugt til husdyrfoder. Hvis vi spiser mere plantebaseret mad, kan vi i stedet brødføde flere mennesker og give plads til mere natur.

Vidste du… 
hvis alle danskere bare har én kødfri dag om ugen, vil det spare miljøet for 215.000 tons CO2 om året. Det svarer næsten til den samlede CO2-udledning fra flytrafikken i Danmark på et år.

Links:
madpyramiden.dk/klima/gode-raad-til-at-spise-mere-klimavenligt

videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/sadan-pavirker-din-mad-klimaet

vegetarisk.dk

 

Spis lokalt og efter årstiden

Det kræver CO2 at transportere maden langt og transport medfører også et større madspild. Derfor er det en god ide at spise lokalt og efter årstiden. Projektet Mad og bæredygtighed har lavet en inspirerende årstidskalender med klimavenlige opskrifter og viden om årstidens grøntsager.

Links: 
madogbaeredygtighed.dk

 

Klimamad er sund mad

Kød, alkohol og sukker er nogle af de mest klimabelastende fødevarer og dertil ikke gavnlige for vores helbred i for store mængder. Forskning viser at forarbejdet kød øger risikoen for kræft, mens en vegetarisk kost gavner vores helbred, ved bl.a. at giver lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

 

Links:

www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/aarsager-til-kraeft/kost

videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/vegetarkost-er-godt-helbredet-og-bedst-klimaet

 

Vil du vide mere… ?
Bibliotekernes læringstilbud på nettet, eKurser.nu, har lanceret nogle videoer om bæredygtighed.  Se med og bliv inspireret til nye måder at tænke bæredygtighed på, fx er der omtale af gode apps til mobilen:
www.ekurser.nu/kurser/baeredygtighed

 

Også en del af FN’s verdensmål

Med et mindre kødforbrug, mindre madspild og mere omtanke kan vi både give mere plads til naturen, som er i krise og brødføde flere mennesker. Du er derfor med til støtte op om flere af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, når du spiser klimavenligt. 

Links: 

www.verdensmaalene.dk

Minimer dit plastforbrug

Icon Description

Plastik er en del af vores hverdag. Det er et praktisk materiale, som det er svært at undvære og det bruges også i enorme mængder på verdensplan. Men desværre er plast ofte til skade for miljø og klima. Plastik er lavet af råolie og derfor er det klimabelastende, når det ryger i affaldsforbrændingen. Nogle former for plast tager op til 400 år om at blive nedbrudt i naturen og det kan indeholde en lang række miljø- og sundhedsskadelige kemiske stoffer, der som mikroplast kan optages i dyr, planter og mennesker.

I Danmark har man fundet mikroplast i sild og hvilling, og dermed ender mikroplasten (og de miljøfremmede stoffer den binder) også i os mennesker, hvilket ingen af os nok synes lyder særligt rart. Heldigvis kan vi alle være med til at nedbringe forbruget og forureningen med plast.

De vigtigste råd til at minimere vores plastikforbrug er at finde alternativer til plastik, genbruge så meget plast som muligt (fremfor engangsplast) og sortere vores plastaffald, så det ikke lander i forbrændingen.

 

Plastik på badeværelset

Plastik er en del af mange af de ting, vi benytter til personlig pleje. Masser af emballage til fx shampoo og cremer, er lavet af plast, ligesom tandbørster, vatpinde og skrabere ofte er af plast.

Det er nok overraskende for mange, at der også kan være (mikro-)plast i cremer, tandpasta og makeup og andre plejeprodukter, så der er samlet set en del plast på vores badeværelser. 

Sådan udrydder du plasten på badeværelset

  • Undgå cremer og tandpastaer med mikroplast. Download fx app’en ”Beat the microbead”, som kan fortælle dig, om produkterne indeholder micro-plast (se link nederst i artiklen)
  • Brug sæbe- og shampoo-barrer og spar på den måde på plastikemballagen
  • Vælg en tandbørste af genbrugsplast eller træ og vælg vatpinde af træ eller pap (eller andre alternativer til plast)

Fakta: 
I Danmark bruger vi 232.000 kg plastik-tandbørster om året og knap 412.000 kg. plastik-vatpinde. Desværre havner mange plastikvatpinde i havet og skyller ofte op på stranden.

 

Plastik i køkkenet

Vi bruger også masser af plastik i husholdningen. En del af det nedbrydes til mikroplast under brugen og en del indeholder desværre også sundhedsskadelige stoffer.  

Sådan minimerer du unødig plast i husholdningen

  • Find alternativer til engangsplastposer og -emballage, når du pakker mad ned. Brug fx stofposer eller bivoks-wrap, der kan bruges mange gange.
  • Benyt drikkeflasker af glas eller stål som erstatning for engangsplastflasker. 
  • Vælg skuresvampe af karklude af naturmaterialer og undgå plastsvampe og mikrofiberklude, der afgiver mikroplast.
  • Køb sugerør af strå, bambus eller stål som erstatning for plastik
  • Erstat plastredskaber, som ofte indeholder skadelige stoffer med køkkenredskaber af træ eller bambus
  • Brug stofposer og tasker til indkøb fremfor plastposer

Fakta:
Danskernes flaskevandsforbrug udleder 25.000.000 kg CO2 pr. år, og så er det langt billigere at tappe vand fra hanen fremfor at købe vand på plastflaske. 

 

Genbrug dit plastik og sorter dit plastaffald

Alt for meget plastik ryger til forbrænding. Plastikaffald er faktisk den væsentligste kilde til Danmarks fossile CO2-udledning fra forbrænding af affald, fordi plastik er lavet af råolie. Forbrænding af 1 ton plastikaffald udleder ca. 2,8 tons CO2. Derfor skal vi genbruge og genanvende meget mere plastik. 

Generelle råd til at minimere plastik

  • Undgå at købe engangsplastik 
  • Genbrug dine plastikting
  • Sorter dit plastaffald rigtigt 
  • Køb produkter af genbrugsplast, når det er muligt. 

Fakta: 
Hver gang du bruger 1 kg genanvendt plastik, sparer du miljøet for 1,8 kg. CO2 og du støtter op om genanvendelse. 

 

Grønne links:

Mobil med grøn omtanke

Icon Description

En mobiltelefon vejer omkring 200 gram, men den skaber 26 kilo affald under produktionen. Din mobil indeholder desuden mange sjældne metaller, som ofte bliver udvundet under meget dårligt forhold for minearbejderne og med stor lokal miljøforurening til følge.

Men vi kan jo ikke undvære en mobil. Så hvad kan vi egentligt selv gøre for at være miljøbevidst mobil-bruger?

Her har vi samlet viden og inspiration til dig, når du skal købe, bruge og bortskaffe din næste smartphone - med grøn samvittighed.

 

Godt at vide…

  • 60% af os udskifter vores smartphone inden der er gået to år. 
  • Kun 20% har deres mobil mere end tre år
  • Producenterne gør deres til at der hele tiden ”udkommer” nye modeller, så vi får trang til at købe igen.
  • 1 ton smartphones indeholder betydeligt mere guld end 1 ton guldmalm. 
  • Produktionen af en mobiltelefon står for ca. 74% af verdens samlede miljøbelastning, mens forbruget af strøm til opladning står for ca. 25%, hvis telefonen har et liv på tre år.
  • Det er ifølge undersøgelser under 20% af alle mobiltelefoner, der bliver afleveret til genbrug. 
  • Hele 38% af os har velfungerende mobiltelefoner til at ligge derhjemme i skuffen.

 

Hvad kan du gøre for at være mere klimavenlig i dine mobil-vaner?

Giv din mobil et langt liv

  • Pas godt på den og skift den først ud når den ikke fungerer mere
  • Skift batteriet, frem for at købe en ny mobil
  • Beskyt skærmen med cover
  • Vælg en kvalitetsmodel. Det bliver ofte ikke dyrere på lang sigt, fordi den holder længere
     

Vælg den mest klimavenlige model

  • Spørg til mobilens mulighed for opgradering – vælg et mærke der opdaterer længst muligt
  • Vælg en miljøvenlig mobil ved at tjekke modellernes ”Eco Rating” score. Husk at bæredygtighed også er fair vilkår for mennesker

Køb brugt - Giv videre - Genbrug

  • Overvej at købe en (nyere) brugt mobil, fremfor at købe en fabriksny
  • Doner din brugte, men funktionelle, mobil til velgørenhed eller andre, der har brug for den
    Se hvor du kan aflevere den på telepristjeks hjemmeside
  • Hvis din mobil er defekt, så husk at aflevere din brugte mobil på genbrugspladsen, så dens dele kan indgå i produktionen af nye mobiler

 

NY miljømærkning for mobiler

Eco Rating er en ny miljømærkningsordning for mobiltelefoner, som vurderer mobilerne ud fra følgende parametre:

  • Holdbarhed
    Telefonens robusthed, batteriets levetid, garantiperiode på telefonen enkeltdele
  • Reparation
    Mobilens design ift. hvor let kan den repareres, opgraderes og genbruges
  • Genanvendelighed
    Vurdering af hvor meget mobilen kan adskilles og genanvendes og hvor meget information medfølger
  • Klimahensyn
    Mobilens udledning af drivhusgasser i hele dens levetid
  • Ressourceeffektivitet
    Mængden af knappe råmaterialer, der er anvendt i mobilen, vurdering af hvilken virkning det forårsager, samt kompleksiteten i at fremskaffe råvarerne 

Se mere på Eco Ratings internationale hjemmeside

Op på (miljø-)mærkerne

Icon Description

Alt hvad der produceres, påvirker naturen, klimaet og vores sundhed i større eller mindre omfang. Det gælder fx tøj/tekstiler, møbler, elektronik, fødevarer, personlig pleje, byggematerialer og husholdningsartikler. Alt, hvad vi forbruger, kræver ressourcer at fremstille. 

Heldigvis kan vi selv være med til at passe bedst muligt på kloden - og på os selv - ved at forbruge med omtanke. Først og fremmest kan vi undgå at forbruge mere, end vi har brug for ved at købe kvalitet, der holer længere, ved at genbruge og ved at reparere. Som forbrugere kan vi desuden gøre en stor forskel ved at vælge miljømærkede produkter, når vi handler. 

Når et produkt er miljømærket, skal det leve op til en række miljøkriterier, der bliver kontrolleret. De fleste miljømærker er etableret i et samarbejde mellem branchen og en uvildige miljø-faglig instans, og ofte er miljøorganisationer med i processen. Nogle mærker er statskontrollerede, som fx det røde økologimærke.

 

Svanen og Blomsten

Fokus på mindst mulig miljøbelastning, sundhed og kvalitet. Mærkerne garanterer at produktet er blandt de mindst miljøbelastende. Der er krav til produktets indholdsstoffer, ressourceforbrug, miljø- og sundhedspåvirkning samt kvalitet i produktets produktion og levetid. De er Danmarks officielle miljømærker og findes på f.eks. shampoo, kosmetik, rengøring, papir, tøj og elektronik mm.  

Link: www.ecolabel.dk

 

Det røde Ø-mærke og det grønne EU-blad 

Fokus på produktion uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning og bedre dyrevelfærd. Det røde Ø og det grønne EU-blad, er henholdsvis det danske og det europæiske statskontrollerede økologimærke til fødevarer. Det sikrer at der ikke bruges sprøjtemidler og kunstgødning, og der stilles krav om god dyrevelfærd og naturlige indholdsstoffer i forarbejdelse produkter. 

Link: www.foedevarestyrelsen.dk (søg fx på Ø-mærket) 

 

GOTS-mærket 

Fokus på økologisk producerede tekstiler og socialt ansvarlig produktion. Kviksølv, Nikkel, bly, Cadmium, Nonylphenol, BDE, TEPA og PBB... Det er bare få af de problematiske kemikalier, der bruges i tekstilproduktion. GOTS eller svanemærket tøj er det reneste valg. GOTS er en international standard for økologiske tekstiler. Mærket sikrer ikke kun økologisk producerede fibre, men giver også garanti for en miljømæssig og socialt ansvarlig produktion (dyrkning, behandling, farvning, vævning etc.) 

 

Tiltro til tekstiler-mærket

Fokus på mindre brug af skadelige kemikalier i tøjet. Dette mærke findes også på tøj. Det er ikke et miljømærke der stiller krav til produktet, men det sikrer ved stikprøver, at der ikke er bestemte skadelige kemikalier i tøjet. 

Link: www.global-standard.org

 

FSC/PEFC-mærkerne

Fokus på biodiversitet, bæredygtighed, dyreliv. Dyr og planter forsvinder fordi skovene dyrkes ensidig eller der fældes uden at der plantes nyt. Vælger du FSC/PEFC-mærkede papir- og træprodukter, er du med til at passe på biodiversiteten.
Mærket garanterer, at skovene drives bæredygtigt med hensyn til dyreliv og nyplantning. FSC-mærket, ses ofte på tropisk træ, og sikrer også gode arbejdsforhold for skovarbejderne. PEFC bruges mest i Europa. 

Link: www.dk.fsc.orgwww.pefc.dk

 

MSC/ASC-mærkerne

Fokus på bæredygtigt fiskeri. Siden 1950erne er torskebestanden i Nordsøen reduceret med tæt på 70% pga. overfiskning. Vælger du MSC- og ASC-mærket er du med til at sikre et mere bæredygtigt fiskeri og fiske-produktion.
MSC-fiskeristandarden tager f.eks. hensyn til fiskebestande, miljøpåvirkning og fiskeriforvaltning. ASC står for mere bæredygtigt opdræt af fisk i havbrug og dambrug. 

Link: www.msc.orgwww.asc-aqua.org

 

Fairtrade- og Rainforest Alliance-mærkerne

Fokus på miljø, social lighed, bedre arbejdsvilkår- og lønninger. Klimakrisen rammer også de fattigste lande, derfor er social lighed også en del af en bæredygtig udvikling. Fairtrade- og Rainforest Alliance er begge internationale mærker. Fairtrade-mærket garanterer at bønder og arbejdere i de fattigste lande, får fair indtægt og bedre arbejdsvilkår. Der tages også hensyn til miljøet i produktionen. Rainforest Alliance arbejder for at bevare dyrelivet i verdens regnskove og fremme forholdene for arbejdere og lokalsamfund. 

Links: www.fairtrade-maerket.dkwww.rainforest-alliance.org

 

Flere links

Der findes flere miljømærkninger, end de, der er nævnt ovenfor, og bl.a. dem kan du læse mere om her:

Spar på energien og gør noget godt for både klima og pengepungen

Icon Description

De fleste af os tænker nok ikke så meget på i hverdagen, hvor privilegerede vi er med vores el- og varmeforsyning. Vi tager det for givet, som noget, der bare er der. Men vi skal ikke så langt tilbage i historien, før danskerne levede uden el og rindende vand, med et sodende komfur og brænde- eller kulopvarmning. Men selv om energien i dag er lettilgængelig, er den ikke gratis - hverken for klimaet eller for pengepungen. Og lige nu oplever vi voldsomt stigende energipriser. Det giver derfor rigtig god mening at bruge energi med omtanke.  

Her får du derfor gode råd og viden om at spare på energien. 

 

Energispareråd

 

  • Sænk temperaturen i hjemmet
    Hvis du sænker temperaturen bare 1 grad i din bolig, kan du spare 5% på varmeregningen

    Hold dog altid temperaturen på minimum 18 grader af hensyn til fugt
  • Tjek radiatorerne
    Radiatorer bør være lunkne eller kolde forneden, ellers udnytter de ikke varmen ordentligt

    Har du har flere radiatorer med termostat i samme rum (eller i rum med åbne døre imellem), er det bedst at indstille termostaterne ens. På den måde er dine radiatorer mest effektive
  • Spar på vandet - især det varme
  • Fyld vaskemaskinen op
    I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg. Fyld derfor vaskemaskinen op, så behøver du ikke vaske så mange gange og sparer dermed både vand og el 
  • Tøj bliver også rent på lavere temperaturer
    En enkelt måde at spare på elforbruget er at vænne sig til at skrue ned for temperaturen i vaskemaskinen. Halverer du temperaturen fra fx 40 grader til 20 grader, sparer du op til 55% i elforbrug – og dit tøj er stadig rent. 
  • Brug tørresnoren
    Hvor mange gange tumbler du på en uge? På et år? Hvor meget kan du spare ved at skære ned? Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler, når det er muligt. Tørretumbleren bruger en del energi:
    • 1,0 kWh for A+++
    • 1,3 kWh for A++
    • 1,7 kWh for A+
    • 2,7 kWh for A
    • 3,2 kWh for B
  • Skift til LED - og sluk, når du går
    Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer
     
  • Tjek temperaturen i i køleskab og fryser
    Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren. Er de koldere, er det dyrere!

    For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5%

    Er din fryser koldere end -18 grader, skal du vide, at dit elforbrug stiger med 2-3% for hver grad du skruer op for kulden
     
  • Fyld opvaskemaskinen op - og skru ned
    Fyld opvaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur

    Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C

    Har din opvaskemaskine et ”økovenligt” eller grønt program, der kører med lavere temperaturer og vandforbrug, så gør det til en vane at vælge dét program

Flere energispareråd

EnergistyrelsenFå flere energispareråd og beregn om det kan betale sig at skifte til varmepumpe

Videncentret BoliusEnergispareråd og video om energibesparelser
 

Spis grønne proteiner

Icon Description

Over halvdelen af verdens afgrøder anvendes som foder til landbrugsdyr

Danmark producerer allerede mad til cirka 30 millioner mennesker, men vi ville kunne brødføde op mod 80 millioner mennesker, hvis vi producerede planteføde i stedet for dyrefoder

Ved at skifte til plantebaseret kost globalt, vil den samlede sundhedsøkonomiske værdi være op mod 7.500 milliarder kroner om året ifølge forskere fra Oxford University

 

Opskrifter og viden

Markedet for planteproteiner vokser heldigvis kraftigt i disse år, ligesom viden og opskrifter bliver lettere og lettere tilgængeligt. Her er nogle gode links til opskrifter og viden:

Vegansk - er det noget for dig?

Flere og flere vælger at leve helt eller delvist som vegetar eller veganer - det vil sige leve plantebaseret og så vidt muligt sørge for at undgå kød, animalske produkter som mælk, æg, og ost.

Har du lyst til at prøve det af, eller mangler du inspiration til gode opskrifter, så har vi samlet en række gode kogebøger fyldt med lækre retter.

Spis noget vildt!

Icon Description

Der er mange måder at nyde naturen på - også på tallerkenen! Den vilde natur er skøn at se på og være ude i - men faktisk er den også fyldt med gode ting, vi kan spise!  Her sætter vi fokus på at bringe naturen ind i køkkenet. De vilde planter udgør nemlig et kæmpe kulinarisk udvalg af råvarer med masser af smag og sunde indholdsstoffer.  Så det er bare at gå i gang og springe ud i den vilde mad. - God tur og god appetit!

 

Samle og sanke

At samle – eller sanke - råvarer i naturen er en skøn naturoplevelse. Du lærer planterne og deres voksesteder at kende og kommer ud at opleve naturens varierede landskaber. Selvom der er mange spiselige planter, er der også nogle, du skal holde dig fra! Nogle indeholder skadelige stoffer eller smager bare ikke godt. Så det er vigtigt at man får de rigtige planter med hjem i kurven. Du kan tjekke planterne i en af de god sankebøger elle via appen ”Vild Mad”.

 

Gode links:

Viden om hvilken planter du kan samle, hvor du kan samle og hvornår: vildmad.dk

Planteliste over hvilke planet du kan spise og hvilke du bør holde dig fra: foedevarestyrelsen.dk

Stop madspil

Icon Description

I Danmark smider de private husholdninger 247.000 ton mad ud om året. Det er ca. 30% af det samlede madspild i Danmark.

 

App'en 'For resten'

Hent app'en 'For resten' og få bugt med rester og råvarer, få tips til resteretter, madplaner, indkøbslister og generelt gode råd.

Brug det hele

Husstande i Danmark smider tonsvis af mad ud hvert eneste år. Det er dyrt for både miljøet og pengepungen, men en tendens og kultur, der kan ændres. Brug skrællerne, gendyrk drøntsager, udnyt det hele.

 

Planlægning og andre omtanker

Planlæg dine indkøb til længere tid ad gangen, så køber du kun det nødvendige og sparer tid på indkøbene. 'Prepper' du, er du altid et skridtd foran og kan hurtigt fremtrylle lækker mad.

 

Blend det, juice det

Hvis du har en blender eller en juicer, har du også en nem måde at få brugt din frugt og dine grøntsager på. Smid dem i maskinen og få et sundt engergiboost. Det er koncentreret sundhed.

 

Konserver det!

Syltning og fermentering har fået en renæssance. Nu er det ikke kun en husmoderlig spareøvelse, men et gastronomisk værktøj, der kan pimpe enhver ret og bringe den op på et andet niveau. Der er også gode sundhedsfremmende gevinster, og både syltning og fermentering er oplagte teknikker at mestre for at undgå madspild.

Stop tøjspild

Icon Description

Vores tøj er en vigtig del af vores identitet og selvfølgelig nødvendigt for at holde varmen og føle os veltilpasse. Men har vi nu også BRUG FOR alt det tøj vi køber? Og tænker vi over at det koster en masse CO2, kemikalier, vand og jordareal at producere tøj? 

Vi danskere køber rigtig meget tøj. 16 kilo om året pr. person i gennemsnit (svarende til i alt 89.000 tons tøj) – men vi lader fem kilo ligge i skabet.  Desuden er danskernes forbrug af tøj steget med 20% siden år 2000 og ligger i dag 35% over verdensgennemsnittet. Hermed har danskerne rekord blandt de nordiske befolkninger i disciplinen at købe nyt tøj. Her i nyhedsbrevet får du tips til at undgå tøjspild og mere viden om produktion og forbrug af tøj.

 

Tøjet længe leve

Vores tøj kan holde længe hvis vi passer godt på det – jo længere dit tøj holder så du ikke skal købe for meget nyt, jo bedre for miljø og klima! 

Sådan holder dit tøj længe:

  • Køb hellere et stykke tøj af god kvalitet end 5 stykker af dårlig kvalitet. Det er både billigere og mere miljøvenligt i længden
  • Vask kun tøjet når det er nødvendigt
  • Fjern pletterne med pletvask (ikke i maskinen), luftning kan gøre tøjet frisk og spare en vask, minimér tørretumbling, der slider på tøjet og bruger energi
  • Reparér selv dit tøj eller send det til reparation. Det kan godt betale sig at få udskiftet f.eks. lynlås eller foret i en dyr frakke, eller få lagt en flot kjole ud eller ind

Sådan får du et bæredygtigt tøjforbrug | Forbrugerrådet Tænk (taenk.dk) 
 

Lån og lej, byt, sælg eller giv væk

Garderoben kan fornyes på andre måder end ved at købe nyt tøj. Du kan for eksempel benytte dig af de mange hjemmesider, fora og butikker, hvor man kan leje tøj, tasker og sko. Eller hvorfor ikke låne af hinanden f.eks. til festlige lejligheder? Passer dit tøj ikke længere eller har du lavet et fejlkøb, så hold en tøjbyttedag, giv det til genbrug eller sælg det. 

 

Køb kun nyt tøj, som du har brug for

Når du skal til at købe tøj, så tænk over om du virkelig har brug for det. Det kræver fra 8.000 til 30.000 liter vand at producere en T-shirt i bomuld. Og der udledes omkring 15 kg. CO2, når der produceres ét kilo tekstiler.

Hver gang du køber et stykke genbrugstøj, sparer du miljøet for fremstilling af et nyt stykke tøj. 

 

Køb miljøvenligt tøj

Når du køber nyt tøj, så kan du tage mest muligt hensyn til natur, miljø og fairtrade ved at gå efter fx GOTS-, Svane eller Fairtrade-mærket tøj.

Nogle tekstiler er også mere bæredygtige end andre. F.eks. er hamp eller hør væsentlig mere bæredygtigt end bomuld, da planterne ikke behøver nær så meget vand og sprøjtemidler og giver større udbytte pr. hektar.
Syntetiske fibre er lavet af fossile materialer ligesom plastik og er derfor ikke miljøvenlige. Nogle tekstiler er dog lavet af genanvendte syntetiske fibre og det er selvfølgelig meget bedre.
Uld er et naturprodukt, men får udleder mange klimagasser og der bruges en del kemi til at fremstille uldtøj. Man kan også finde produkter af genanvendte uldfibre. 

Læs mere: 
Hvilke af dine foretrukne tekstiler er bæredygtige? - EcoLove

 

Køb tøj fra producenter, der ikke destruerer nyt tøj

En ny rapport estimerer, at der hvert år smides op mod 700 tons nyt, usolgt tøj ud fra danske butikker og virksomheder. Som forbruger kan du vælge ikke at købe tøjmærker der smider nyt tøj til forbrænding. 

Læs mere: 
Tøjspild: Disse mærker brænder ikke tøj af | Forbrugerrådet Tænk (taenk.dk) og Millioner af stykker nyt, usolgt tøj smides ud hvert år | Forbrugerrådet Tænk (taenk.dk)

 

Tøjproduktionens miljø- og klimabelastning

Tøjproduktionen er en af de mest miljøbelastende produktioner. F.eks. går 24 % af verdens samlede pesticidforbrug til produktion af bomuld, selv om bomuld kun dækker 2,2 % af verdens opdyrkede areal. Desuden bruges der enorme mængder af vand og rigtig mange forskellige miljø- og sundhedsbelastende kemikalier til at producere tøj.

Læs mere: 
Tøj: Sådan skader produktionen | Forbrugerrådet Tænk (taenk.dk)
Er der skadelige stoffer i dit tøj? Se 10 af de mest skadelige kemikalier, der bruges i tøj og tekstil | Samvirke

Tag cyklen

Icon Description

At cykle er godt for kroppen, for glæden, for klimaet, samfundet og naturen, for unge og gamle.  Det er svært at komme med en grund til IKKE at springe på cyklen faktisk! Især er det tillokkende her om sommeren, hvor du kan mærke sol og vind i ansigtet og dufte og sanse landskabet, du kommer igennem på cykel. Alt det, du knap nok når at opdage, når du kører bil.  Det er bare med at få spændt hjelmen og pumpet dækkene – og afsted.

 

Sunde grunde til at cykle

  • Cykler du 30 minutter dagligt (eller derover) forbedrer du din sundhedstilstand betydeligt, hvis man sammenligner med personer, der ikke bevæger sig
     
    • 39 % mindre risiko for at udvikle overvægt
    • 11 % mindre risiko for at få forhøjet blodtryk
    • 20 % mindre risiko for at udvikle forhøjet kolesteroltal 
    • 18 % mindre risiko for at få forstadier til diabetes
  • Børn der cykler i skole, har en bedre koncentrationsevne end de, der bliver kørt til skole
  • Du forbedrer også din sundhed på elcykel, sammenlignet med at fragte dig rundt i bil, tog eller bus

Ta’ cyklen på ferie

Sommerferie på cykel kan tilrettelægges så den passer til hele familien og undervejs på turen vil du og dine børn (eller børnebørn) - på en helt anden måde end på bilferie - komme tæt på den egn og natur, I cykler i.  

Gode links:

48 dejlige cykelruter i Danmark

Oversigt over cykelture i Danmark

Gode råd om planlægning af ferie på cykel