EU er også interesseret i Grønland

Lige nu er Trumps interesse for Grønland på alles læber. I marts måned 2024 åbnede EU et kontor i Nuuk, men hvorfor er EU interesseret i Grønland?

Af Thomas L.

D. 15. marts var både Mette Frederiksen og Ursula von der Leyen i Grønland i anledning af, at EU åbnede et kontor i Nuuk. Formålet med kontoret er at: "... lette samarbejdet mellem EU, den grønlandske regering, den private sektor og civilsamfundet, fremme EU’s offentlige og private investeringer i Grønland og uddybe samarbejdet på en række områder, herunder uddannelse, vedvarende energi, kritiske råstoffer og beskyttelse af biodiversitet."

Grønland trådte ud af EU i 1985, men landet har samarbejdet med EU formaliseret ved en associationsaftale, som omfatter politik, handel og investeringer. Der findes også en helt særlig aftale mellem EU og Grønland om fiskeri i de grønlandske farvande. Med det nye kontor er samarbejdet dog rykket op i en ny liga.

Men hvorfor har EU taget dette skridt? Grundene er nogenlunde de samme som driver Trumps ønske om at købe Grønland. Det handler om geopolitik og råstoffer. Ændringerne i klimaet har betydet at isen omkring Grønland får et mindre omfang og det åbner for nye sejlruter omkring Grønland. Det giver Grønland en ny strategisk placering i det arktiske område. Klimaændringerne er også skyld i, at det bliver interessant at udvide såkaldte kritiske råstoffer fra den grønlandske undergrund. I Grønland har man 25 ud af 34 råstoffer, som EU har på sin liste over kritiske råstoffer. 

Der ligger allerede et forståelsespapir mellem EU og Grønland omkring fremtidig udvinding af råstoffer. Problemet er, at det er dyrt at udvinde råstofferne pga. den lille forekomst og den besværlige infrastruktur. Så det kræver store investeringer fra EU's side, hvis scenariet skal blive til virkelighed. Samtidig holder grønlænderne døren åben for investeringer fra andre lande, f.eks. Kina.

Kontoret i Nuuk skal med tiden omfatte 4 personer, og de skal være EU's øjne og øre i det grønlandske og sikre, at samarbejde og kommunikationen mellem EU og Grønland fungerer hurtigt og effektivt. Sammen med kontoret følger investeringer i uddannelse og grøn omstillinger i regi af Global Gateway-programmet, som også står bag investeringer i Afrika og andre af EU's nærområder.

 

Kilder:

"Derfor er EU i Grønland i dag" / Axelsson, Karin. - i: Politiken, d. 15/1-2024, s. 2

"EU åbner kontor i Grønland" / Hansen, Jesper. - i: EU åbner kontor i Grønland : Et partnerskab for for bæredygtig udvikling (Informationsavis udgivet af Europa-Kommissionens repræsentation i Danmark), s. 4. - Citeret d. 10/1-2025 fra https://denmark.representation.ec.europa.eu/document/download/0a0767ff-4197-43a7-a0a9-75692ba97002_da?filename=GL%20tema-avis.pdf