Odensebibliografien - tidl. Fynsbibliografien
Fynsbibliografien eksisterede indtil 2024. Det er en base med al væsentlig offentliggjort litteratur, der omhandler Fyn med omliggende øer og fynske forhold. Fra 2025 registreres der kun fra Odense Kommune, hvilket har givet anledning til navneskiftet til Odensebibliografien.
Du finder indholdet i Odensebibliografien og Fynsbibliografien ved at søge i bibliotek.dk. Vejledning under udarbejdelse.
Vejledning til at søge i bibliografierne via bibliotek.dk
Der arbejdes på en søgevejledning med eksempler på, hvordan du finder materialet, som er registreret i Odensebibliografien og Fynsbibliografien.
Registreringen er tilføjelser og berigelser af indholdet i den danske nationale bibliografi.
Indhold i Odensebibliografien
Lokalhistoriske bøger, tidsskrifter, årbøger og artiklerne i disse. Film og jubilæumsskrifter registreres også.
Der registreres ikke avisartikler.
Indhold i Fynsbibliografien
Lokalhistoriske bøger, tidsskrifter, årbøger og artiklerne i disse. Film og jubilæumsskrifter registreres også.
Der registreredes ikke avisartikler.
Da registreringen ophørte med udgangen af 2024 var der registreret årbøger og årsskrifter til og med 2022 og bøger til og med 2024.
I alt flere end 62.000 litteraturhenvisninger om Fyn og fynske forhold.
Fynsbibliografiens historie
På Odense Biblioteker og Borgerservice har der været en lang tradition for at udarbejde en lokalbibliografi. Allerede i 1945 udgav biblioteket ”Litteratur om Odense” udarbejdet af daværende leder af læsesalen Vibeke Hedemann og leder af bibliotekets katalogafdeling A. Tiedje.
A. Tiedje fortsatte i årene derefter med at udarbejde lokalbibliografier, bl.a. medvirkede han ved den første vejledning til brug for udarbejdelse af lokalbibliografier. Samtidig udarbejdede han over en årrække en lokalbibliografi om hele Fyn, der i alt væsentligt dækkede årene indtil 1965.
I slutningen af 1970’erne blev Tiedjes arbejde genoptaget og videreført af Arne Stricker Petersen, og 3-binds værket ”Fyns Amt til 1975 (1983-1984)”, som udkom i 1983, dækker årene frem til og med 1975.
Fra 2000 registreres Fynsbibliografien i en database. I 2007 blev den trykte bibliografi indscannet og gjort søgbar i databasen, som løbende opdateres.
Fra 2025 ophørte samarbejdet mellem de fynske biblioteker og Odense Bibliotekerne om udarbejdelse af en bibliografi for hele Fyn.
Odense Bibliotekerne besluttede at fortsætte registrering for Odense. Derfor hedder den nu fra 2025 Odensebibliografien.