Afvigerne - Ude af syne, ude af sind. Det er tid til at sige undskyld | Odense Bibliotekerne

Afvigerne - Ude af syne, ude af sind. Det er tid til at sige undskyld

Foto: colourbox.com

Nyt lys over et langt, mørkt kapitel af Danmarkshistorien, hvor uregerlige kvinder og mennesker, man betragtede som åndssvage blev gemt af vejen på institutioner.


Den biografaktuelle spillefilm "Ustyrlig", stærke tv-dokumentarer og en stribe af bøger medvirker netop nu til at kaste lys over et langt, mørkt kapitel af Danmarkshistorien, hvor uregerlige kvinder og mennesker, man betragtede som åndssvage, blev gemt af vejen på institutioner.

Pigerne på Sprogø

Engang var Danmark foregangsland, og De Kellerske Anstalter – der havde isolationsfilialer på Livø og Sprogø – blev vist frem som forbillede for hele Europa.

På pigehjemmet på Sprogø, midt i Storebælt, isolerede man uønskede individer fra samfundet og sikrede sig samtidig, at de ikke fik børn. For en del af de kvinder, der blev anbragt på øen, var der tale om, at de var ”moralsk defekte” – løsagtige og uregerlige. I virkeligheden var der i flere tilfælde blot tale om seksuel aktivitet, uden for ægteskab. Men i tråd med tidens socialhygiejniske teorier, ønskede man at hindre udbredelsen af ”dårligt arvemateriale” i befolkningen.

Ville man væk fra øen og tilbage til fastlandet, måtte kvinderne derfor lade sig sterilisere. At der næppe i alle tilfælde har været tale om informeret samtykke, føjer kun yderligere ulykke til de mange triste skæbner.

 

Mændene i Brejning

I Brejning mellem Vejle og Fredericia lå De Kellerske Anstalters hovedkvarter med plads til 600 ”moralsk defekte” mænd. Fra 1899 og cirka 60 år frem blev dette tal mangedoblet.

Og i 1911 overtog De Kellerske Anstalter Livø i Limfjorden til at huse åndssvage og kriminelle side om side. Som på Sprogø, var et af målene her, at få de indsatte tilbage på ret spor, men også at forebygge, at de fik børn. Hvis de eventuelt blev prøveløsladt, førte samvær eller forlovelse derfor ofte til genanbringelse på øen.

Anstalterne på Sprogø og Livø blev nedlagt i 1961; i Brejning flyttede den sidste indsatte først i 1980.

 

Undskyld!

Nu siger regeringen undskyld til de tidligere anbragte børn, unge og voksne, der har været udsat for overgreb og svigt i sær- og åndssvageforsorgen. Undskyldningen vil blive givet til et arrangement inden for de kommende måneder. I den forbindelse udtaler, Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil på Social-, Bolig- og Ældreministeriets hjemmeside:

Det er meningen, at samfundet og staten skal passe på borgerne. Her er der sket det modsatte. Borgere i statens varetægt har været udsat for ubegribeligt horrible overgreb. Vold, omsorgssvigt, seksuelle krænkelser, indespærring på ubestemt tid. Overgreb som også i datidens lovgivning var ulovligt. Og hvor der ikke blev grebet ind. Ikke blev afsagt dom. Overgreb som ikke blev stoppet. Det er vigtigt, at vi lytter til særligt de mest smertefulde dele af vores historie og lærer af dem. En undskyldning fra statens side er derfor på sin plads.

 

Se fortiden i øjnene

Nedenfor har vi samlet et udvalg af både fag- og skønlitteratur, der sætter fokus på det mørke kapitel i Danmarkshistorien.

Og på DRTV kan du streame dokumentarserien ”De åndssvages historie”.

Og følge tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i jagten på sandheden om sin tvangsanbragte far Oluf i "Nyrup - søn af en udstødt".

 

Historien om åndssvageforsorgen i 1900-tallet og om Erling og andre, som har været anbragt. Til fagfolk, pårørende til udviklingshæmmede samt interesserede i barske livshistorier
Et indblik i livet på ø-anstalten Livø. Bogen kan læses af alle med interesse for åndssvageforsorgens historie i Danmark med særligt fokus på perioden 1911-1961
Serie: 
Marie Louise bliver atter forenet med sin mor, Cicerone. Cicerone har været tvangsanbragt på Sprogø, men finder nu en mand, Adolf, og alt tegner lyst, men arven fra Sprogø hænger ved. Cicerone trækker sig mere og mere ind i sig selv, mens Marie Louise higer efter kærligheden
(2019)
I bogen undersøges det hvem "Sprogø-pigen" var. På baggrund af journaler, korrespondancesager, artikler, lovgivning og lægelige diskurser, fremstilles fortællingen om "Sprogø-pigen". Men også fortællingen om fortællerne, d.v.s overlæger, forstanderinder, politikere, familie, presse m.fl.
Serie: 
Carl Mørck og hans assistent, Assad, skal opklare en sag der fører tilbage til kvindehjemmet på Sprogø. Bearbejdet udgave af 4. bind i serien om Afdeling Q. Del af serien "Læselyst" for læsesvage unge og voksne
Af Poul Duedahl (2022)
Om De Kellerske Anstalter der i mange år var navnet på Danmarks største institution for udviklingshæmmede
Af Lars Herlev (1998)
Beretninger, der spænder over 70 år, af tidligere beboere på åndssvageanstalten i Brejning, som samlet giver et indblik i de åndssvages livsvilkår, deres selvopfattelse og af omgivelsernes syn på dem. Endvidere en kort historisk gennemgang af institutionens udvikling
Undersøgelse af hvilken betydning den faglige fortolkning af teorier om åndssvage fik for opfattelsen af den åndssvage som person. Eksemplificeret ved udviklingen på de Kellerske Anstalter i perioden 1884-1902


Af: lksc

Udgivet: Onsdag 13. september 2023 • Opdateret: Fredag 15. september 2023

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier