Hvor er den europæiske konkurrenceevne på vej hen?
Konkurrenceevne er blevet "det nye sort" i Bruxelles og det var også et tema ved Europe-Forum 2024. Hosuk Lee-Makiyama fra European Centre for International Political Economy (ECIPE) talte om emnet og EU's udfordringer.
"Der er noget, som er værd at slås for." Sådan afsluttede Hosuk Lee-Makiyama sit foredrag ved Europe-Forum 2024 i Turku, Finland. Det, der er værd at slås for, er Europa. Kernen i kampen er vores konkurrenceevne overfor resten af verden og der er vi udfordret. Vi har været vant til at være dominerende, men sandheden er, at resten af Verden er ved at indhente os. Europas andel af verdens BNP er faldende, og det skyldes flere faktorer:
- produktiviteten
- innovationskraften
- det indre marked
Hosuk påpegede i sit foredrag, at man i andre dele af verden har en højere produktivitet. I USA er værdien af 1 times arbejde 77 dollars, men den i Europa ikke kommer over 70 dollars. Den højere produktivitet i USA skyldes især den teknologiske tilpasningsevne, som man har i USA. Man er bedre til at udnytte de muligheder, som moderne teknologi tilbyder. Samtidig trækker det ned for Europa, at vi har et rigidt arbejdsmarked med strukturel arbejdsløshed, hvor den mindst effektive del af arbejdsstyrken permanent er fjernet.
Produktiviteten påvirker også innovationskraften, da en times forskning i et laboratorium ikke er den samme set ud over Verdens lande. Et problem for de europæiske lande er også, at vi er gode til grundforskning, men vi er ikke gode til at overføre denne forskning til et produkt, som kan kommercialiseres. En hæmsko for europæiske virksomheder er, at forskningsstøtte kommer med et krav om, at resultaterne skal deles med konkurrenterne.
Endelig pegede Hosuk Lee-Makiyama, som flyttede til Sverige da han var barn, på at EU har et godt system, når det kommer til at gøre vore markeder sikre og fjerne risici, men det fjerner profitten fra det indre marked. Det indre marked belønner ikke risikovillighed, men det tilgodeser de store virksomheder. EU overregulerer og gør det kompliceret, og det er med til at fjerne konkurrenceevnen.
Generelt er Hosuks analyse, at EU først reagerer, når vi løber panden mod en mur. Han nævnte Ukraine som eksempel, men han mener, at vi er i en lignende situation nu. Vi har ramt en mur når det kommer til konkurrenceevne.. Det vil dog, ifølge Hosuk, ikke nytte noget at bruge penge på at løfte konkurrenceevnen. Vi skal deregulere og øge risikovilligheden. Der er stadig noget at kæmpe for i Europa.
Hosuk Lee-Makiyama er direktør for European Centre for International Political Economy (ECIPE) og en førende forfatter inden for handelsdiplomati, forholdet mellem EU og Fjernøsten og den digitale økonomi.
Han konsulteres regelmæssigt af regeringer og internationale organisationer om en række emner, fra handelsforhandlinger til økonomiske reformer. Han optræder jævnligt i europæiske, kinesiske og amerikanske medier og er kendt for sit engagement i WTO og større frihandelsaftaler.
Udgivet: Tirsdag 27. august 2024 • Opdateret: Mandag 9. september 2024