EU-domstolen og sagen om tidsregistrering | Odense Bibliotekerne

EU-domstolen og sagen om tidsregistrering

Foto: EU-domstolen

EU

EU-domstolen er en overset, men dog alligevel central institution i EU. Europe Direct Odense har kigget på EU-domstolen og hvorfor den pt. er i fokus.


Siden 1. juli har det været obligatorisk at lave tidsregistrering på danske arbejdspladser. Det samme gælder for virksomheder i alle EU-lande. Årsagen til dette krav skal findes hos EU-domstolen, som har hovedsæde i Luxembourg, og som er en EU-institution.
 
EU-domstolen er den dømmende magt i EU og den har 3 hovedopgaver:
  • at evaluere de love, som EU vedtager
  • at sikre, at medlemslandene overholder reglerne i traktaterne
  • at fortolke EU-retten (dvs. traktater og lov) på baggrund af forespørgsler fra nationale domstole

Evaluering af love forekommer f.eks. når medlemslandene anlægger annullationssøgsmål. Danmark har i øjeblikket en annullationssøgsmål ved EU-domstolen i forhold til mindstelønsdirektivet, hvor den danske stat ikke mener, EU har hjemmel i tranktaterne til at lave lovgivning på dette område. I forhold til at få medlemslandene til at overholde regler i traktaterne, så er det ofte EU-Kommissionen, som indbringer et medlemsland for EU-domstolen, og det sker som regel efter at kommissionen selv har forsøgt at løse situationen sammen med det pågældende land. Fortolkning af EU-retten er også en central del af domstolens arbejde og formålet er at sikre en ensartet forståelse af de love, som gælder i EU. Den ensartede forståelse sikrer også, at direktiver og forordninger bliver implementeret på samme måde i de forskellige medlemslandes nationale lovgivning. Direktiver giver dog altid et vist spillerum fordi det er en rammelovgivning.

Sådan en fortolkning er det, som er på spil i sagen om arbejdstidsregistrering. Baggrunden for sagen er EU's arbejdsmarkedsdirektiv, som bl.a. fastsætter regler for arbejdstid, herunder grænser for overarbejde og hvad ansatte har krav på i forhold til pauser og ferie. Arbejdsmarkedsdirektivet er indskrevet i dansk lov.

En sag fra Spanien, som blev indbragt for EU-domstolen har tilføjet et krav om arbejdstidsregistrering. I sagen udtalte domstolen, at medlemsstaterne skulle kræve at virksomheder indfører tidsregistrering for at de ansatte har mulighed for at dokumentere deres arbejdstid. Dermed får man også mulighed for at holde øje med om grænsen for overarbejde bliver overskredet. Kravet om arbejdstidsregistrering blev tilføjet til arbejdsmarkedsdirektivet (som en fortolkningsmeddelelse), og dermed blev det også obligatorisk for medlemslandene at indføre arbejdstidsregistrering.
 
 
Kilder:
"EU-Domstolen" / Døllner, Mads Dam. - Citeret d. 4/7-2024 fra https://www.eu.dk/da/fakta-og-tal/institutioner/domstolen
"Nu skal vi alle stemple ind og ud på vores arbejdsplads" / Godtberg, Bendt og Heltborg, Asta Pil. - Citeret 4/7-2024 fra https://www.dr.dk/nyheder/indland/nu-skal-vi-alle-stemple-ind-og-ud-paa-vores-arbejdsplads
"Forstå EU's arbejdstidsdirektiv: 11 timers reglen og 48 timers reglen" / Timelog. - Citeret 4/7-2024 fra https://timelog.com/da/blog/eu-arbejdstidsdirektiv
"The Court of Justice of the European Union - ensuring the protection  of EU law". - Citeret 4/7-2024 fra https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2020-05/cour_garante_qd-03-20-178-en-n.pdf

 



Af: tela1

Udgivet: Onsdag 26. juni 2024 • Opdateret: Torsdag 4. juli 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier