EU reformerer imigrationspolitikken.
Migration er igen kommet på dagsordenen i EU og nu mødes ministrene fra medlemslandene for at blive enige om nye regler, som kan forhindre en ny migrationskrise.
Det er 2½ år siden at kommissionen forslog nye fælles regler på migrationsområdet. Stigningen i antallet af migranter, som søger mod Europa øger behovet for at få reformeret måden at håndtere flygtninge og migranter på. Både Europa-Parlamentet og landene i den nuværende trio af formandslande og den tidligere (dvs. Frankrig, Tjekkiet, Sverige, Spanien og Belgien) har derfor taget initiativ til at forhandlingerne genoptages. For Europa-Parlamentet er der også det på spil, at der er valg i 2024 hvorfor der er begrænset tid for det nuværende parlamentet, hvis de vil have noget igennem.
Europa-Parlamentet har godkendt Kommissionens forslag med visse ændringer, og nu har også Ministerrådet godkendt forslaget. Hermed er vejen været banet for at reelle forhandlinger mellem Ministerrådet og EU-Parlamentet kan gå i gang. Der er altså ikke vedtaget nye regler endnu. I det som Ministerrådet har godkendt ligger at man vil gøre asylprocessen hurtigere og indføre en solidaritetsmekanisme, som kan aktiveres hvis et land kommer under pres.
Om Danmark bliver omfattet af reglerne er usikkert, da vi har et retsforbehold, som betyder at vi ikke er med i migrationsreglerne. Der ligger dog en paraellelaftale, som gør, at Danmark alligevel godt kan blive en del af en ny aftale. Derfor skal de danske politikere på ået tidspunkt tage beslutning om hvorvidt Danmark skal være en del af aftalen eller ej.
Du kan læse mere om sagen på DR's hjemmeside. Nyheden om at rådet er nået til enighed kan også læses på DR's hjemmeside. ECRE (European Counsil on Refugees and Exiles) har også skrevet om parlamentets og ministerrådets handlinger og udfordringer i forhold til migrationsspørgsmålet. Hertie School (Jacques Delors Centre) har også begået en oversigtsartikel om arbejdet med at udforme en nye migrationspolitik.
Artiklen er opdateret d. 10/6 med nye oplysninger om status på lovarbejdet.
Udgivet: Tirsdag 30. maj 2023 • Opdateret: Lørdag 10. juni 2023