EU-Kommissionen foreslår digitalt pas | Odense Bibliotekerne

EU-Kommissionen foreslår digitalt pas

Foto: Thomas Langholz / copilot

EU

EU-Kommissionen har fremsat et forslag om at indføre digitale rejsebeviser, som skal gøre det lettere og hurtigere at rejse inden for Schengen-området. Men hvad betyder det egentlig for dig som borger?


D. 8. oktober 2024 annoncerede EU-Kommissionen et forslag om at indføre muligheden for at få et digitalt rejsebevis, som kan bruges når man skal ind og ud af Schengen-området. Det digitale rejsebevis er en elektronisk udgave af dit pas, som indeholder de samme oplysninger som det fysiske pas inkl. pasbilledet. Det digitale rejsebevis eller digitale pas vil være tilgængeligt på din smartphone via en app, som udvikles og stilles til rådighed af EU.

Når du får et nyt pas vil du, når det digitale pas er indført, kunne anmode om at få det digitale pas. Det digitale pas kan du bruge, når du skal rejse ind eller ud af Schengen-området ligesom det fysiske pas. Forskellen er, at du med det digitale pas kan sende dine oplysninger til grænsemyndighederne forud for din rejse, hvilket gør det muligt for grænsekontrollører at verificere din identitet på forhånd. Et scenarie omkring det digitale pas er, at du i lufthavnen kan nøjes med at scanne det digitale pas og på den måde komme hurtigere igennem paskontrollen. Du skal stadig have dit fysiske pas med dig på rejser ind og ud af Schengen, men sandsynligvis behøver du ikke taget det op af lommen.

Det digitale pas skal altså gøre det nemmere at være rejsende, men ifølge kommissionen er det digitale pas også sikrere end det fysiske pas. Det er nemlig vanskeligere at forfalske et digitalt pas i forhold til et fysisk pas.

Baggrunden for at foreslå det digitale pas er dels EU's bredere strategi for digitalisering og sikkerhed, dels Schengenstrategien fra 2021 hvor kommissionen forpligtede sig til en yderligere digitalisering af procedurene ved de ydre grænser. Desuden er det digitale pas tæt knyttet op på udviklingen af den europæiske digitale ID-tegnebog.

Inden du skynder dig på borgerservice for at anmode om et digitalt pas, så er tidshorisonten, at det er indført i 2030, så du skal væbne dig med tålmodighed.

 

 

Kilder:

"Digitale rejsedokumenter" / Repræsentationen i Danmark. - citeret d. 10/10 fra https://denmark.representation.ec.europa.eu/news/digitale-rejsedokumenter-2024-10-08_da

"Spørgsmål og svar om EU's digitale rejseapp, som skal gøre det lettere og sikrere at rejse" / di Massa, Elettra. - Citeret d. 10/10-2024 fra https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/qanda_24_5101

"Farvel til passet ved rejser ind og ud af EU? Fremover skal ud måske bruge en app i stedet" / Jorsal, Thomas. - Citeret d. 10/10-2024 fra https://www.dr.dk/nyheder/udland/farvel-til-passet-ved-rejser-ind-og-ud-af-eu-fremover-skal-du-maaske-bruge-en-app-i



Af: tela1

Udgivet: Torsdag 26. september 2024 • Opdateret: Torsdag 10. oktober 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier