Livet som EU-Parlamentariker: Plenarmøderne | Odense Bibliotekerne

Livet som EU-Parlamentariker: Plenarmøderne

Foto: EU-Parlamentet

EU

Ved du hvordan det er at være EU-Parlamentariker?


I virkeligheden kan vi heller ikke sige så meget om hvordan det er at være EU-Parlamentariker. Det vi kan sige noget om er hvad der sker til plenarmøderne, som er omdrejningspunkterne for EU-Parlamentarikerne. En stor hjælp til at blive klogere på plenarmøderne er EU-Parlamentets hjemmeside.

Plenarsamlingerne finder sted i Strasbourg og i Bruxelles. En gang om måneden mødes parlementarikerne i Strasbourg, hvor mødeperioden strækker sig over 4 dage. Herudover afholdes møder i Bruxelles af kortere varighed, men til gengæld oftere. ​

​Plenarmøderne består af debatter og afstemninger. Det der bliver debatteret og stemt om er forskellige betænkninger og beslutninger. Betænkningerne er f.eks. de lovforslag, som parlamentet skal blive enige med ministerrådet om. Lovforslagene har parlamentets udvalg haft til behandling og parlamentet stemmer så om den udgave, som udvalget har fundet frem til. Der bliver også stemt om EU's økonomi, og så kan parlamentet vælge at fremsætte udtalelser om emner, som parlamentet interesserer sig for. Udtalelserne kan bruges til at lægge pres på andre EU-organer, EU-lande eller organisationer og lande uden for EU og udtalelserne også et redskab til at udøve kontrol i EU-systemet.

EU-Parlmamentarikerne mødes en gang om måneden i deres udvalg. Hver parlamentariker er valgt til et antal udvalg. Udvalgene laver politik på forskellige områder og er med til at behandle de lovforslag, som kommer fra EU-Kommissionen. Udvalgene kan komme med ændringsforslag, som så skal vedtages i plenarsamlingerne. Herefter kan forslaget bruges i forhandlingerne med ministerrådet, som er repræsentant for EU-landenes regeringer. Det kaldes ministerrådet, fordi det er ministrene for de enkelte emneområder, som repræsenterer deres nationale regering.

Repræsentanter for ministerrådet og EU-Kommissionen deltager også i plenarmøderne, så EU-Parlamentarikerne har mulighed for at stille spørgsmål til dem.

Ifølge Pernille Weiss, som var medlem af EU-Parlamentet i perioden 2019-2024 er EU-Parlamentet det arbejdstungeste parlament i EU med mødeperioder i 44 ud af året 52 måneder. EU-Parlamentarikernes hverdag er præget af intensivt arbejde, hvor de, som nævnt ovenfor skal deltage i lovgivningsarbejde, debatter og beslutningstagning, som påvirker hele EU. Deres rolle som repræsentanter for EU-borgerne er central i beslutningsprocessen og deres arbejde kræver både samarbejde og grundig forberedelse.

 

Kilde:

"Plenarmødets funktion" / EU-Parlamentet. - Citeret fra https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/da/organisation-and-rules/how-plenary-works



Af: tela1

Udgivet: Søndag 27. oktober 2024 • Opdateret: Mandag 11. november 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier