MEP'ernes udvalg fundet | Odense Bibliotekerne

MEP'ernes udvalg fundet

Foto: EU-Parlamentet

EU

De danske MEP'er er nu blevet placeret i forskellige udvalg.


I juni skrev vi her på siden om det nye parlament i EU. Her skrev vi også, at parlementarikerne ville finde deres udvalg på et møde, som fandt sted d. 16. - 19. juli. 

En nyhed fra mødet, som også fandt vej til danske nyhedsmedier, var, at Christel Schaldemose blev valgt som en af 14 næstformænd i EU-Parlamentet. De 14 næstformænd udgør sammen med formand, Roberta Metsola, og 5 kvæstorer parlamentets bureau. Parlamentets præsidium kan sammenlignes med Folketingets Præsidium, og de har til opgave at lede plenarmøderne i parlamentet samt håndtere administrative, personalemæssige og organisatoriske anliggender. De 14 næstformænd kan vikariere for formanden og lede plenarmøder eller repræsentere parlamentet i formelle sammenhænge. De har dog også specifikke opgaver, som bliver dem tildelt af formanden. Både formanden og næstformændene er valgt for 2,5 år. 

Sidst der var en dansker i præsidiet var i 1997-1999, hvor Bertel Haarder var næstformand i Europa-Parlamentet. Den hidtidige formand for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, er blevet genvalgt og fortsætter således som formand de næste 2,5 år.

Som nævnt i starten af denne artikel, så er europaparlementarikerne blevet fordelt i de 20 udvalg og 3 underudvalg, som laver forberedende arbejde til Europa-Parlamentets plenarmøder. Udvalgene dækker en lang række politikområder, som f.eks. beskæfigelse og sociale anliggender, det indre markede og forbrugerbeskyttelse, kultur og uddannelse, menneskerettigheder og fiskeri. Der sidder mellem 25 og 81 fuldgyldige medlemmer plus et lignende antal suppleanter. Udvalgene behandler de lovforslag, som kommer fra EU-Kommissionen og kommer med oplæg til debatterne i EU-Parlamentet. Udvalgene fører også forhandlinger med Rådet for den Europæiske Union (der hvor ministrene fra medlemslandene sidder) på deres respektive politikområde. Sidst men ikke mindst, så holder udvalgene opsyn med de andre EU-institutioner. 

Parlamentet kan nedsætte udvalg til at arbejde med specifikke emner eller undersøgelsesudvalg, som kan efterforske forseelser eller forkert håndtering af EU-lovgivning.

Hvis man gerne vil se hvilke udvalg de danske medlemmer af Europa-Parlamentet er kommet i, så kan man konsultere databasen over medlemmer af Det Europæiske Parlament. I venstre side kan man vælge Danmark på drop-down-listen og derefter klikke på "Vis liste". Herefter får man en komplet liste over de 15 danske MEP'ere. Ved at klikke på det enkelte medlem kan man se hvilke udvalg vedkommende er medlem af. F.eks. kan man se, at Stine Bosse (M) er medlem af Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed. Hun er også medlem af Underudvalget om Folkesundhed. Endvidere er hun suppleant i Budgetudvalget. 

Der er udvalgsmøder i september måned, hvor udvalgene mødes for første gang. Dagsordener for udvalgenes møder kan ses i udvalgenes mødedokumenter.

 

Kilder:

"For første gang bliver en dansk kvinde næstformand i Europa-Parlamentet" / Storm, Chiara (2024). - hentet d. 5/8-2024 fra https://www.dr.dk/nyheder/udland/foerste-gang-bliver-en-dansk-kvinde-naestformand-i-europa-parlamentet

"Erfaren dansker valgt som næstformand i Europa-Parlamentet" / Lauritsen, Thomas (2024). - hentet d. 5/8-2024 fra https://www.altinget.dk/navnenyt/erfaren-dansker-valgt-som-naestformand-i-europa-parlamentet

"A quick look at Parliamentary committees" / EU-Parlamentet (2021). - hentet d. 5/8 - 2024 fra https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/236967/About-committees-booklet-EN.pdf



Af: tela1

Udgivet: Onsdag 24. juli 2024 • Opdateret: Fredag 9. august 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier