Hvad skal der til for at genrejse EU's konkurrenceevne?
Ny rapport efterlyser store investeringer og målrettede indsatser for at styrke EU's konkurrenceevne.
I starten af september måned præsenterede den tidligere formand for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, en rapport, der adresserer EU's udfordringer i den globale økonomi. Rapporten, som Mario Draghi har arbejdet på i et års tid, er bestilt af EU-Kommissionen, og kommer på baggrund af en konkurrenceevne, som er blevet dårligere overfor især USA og Kina. Grundene til den svækkede konkurrenceevne skal finde i højere energipriser, faldende efterspørgsel på europæiske produkter og en ustabil geopolitisk verden, som får store økonomier til at kigge indad. USA og Kina er også begyndt at give statsstøtte til egne virksomheder. Øgede krav til dokumentation og mere bureaukrati er også en udfordring for de europæiske virksomheder.
Mario Draghi fremhæver flere centrale punkter, som er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne:
Investeringer
Draghi understreger behovet for at investere mellem 750-800 milliarder euro årligt i teknologi og grøn omstilling. Dette beløb er mere end det dobbelte af den berømte Marshall-plan, der hjalp Europa efter Anden Verdenskrig. Investeringerne er nødvendige for at sikre, at EU kan konkurrere med store økonomier som USA og Kina. En del af finansiering kan ifølge Draghi ske via fælles lånoptagning, men det er en en stor kamel at sluge for flere medlemslande, heriblandt Danmark.
Hurtigere beslutningsprocesser
For at undgå, at enkelte lande kan blokere vigtige beslutninger, foreslår Draghi, at EU skal anvende kvalificeret flertal i stedet for enstemmighed. Dette vil gøre det lettere at træffe hurtige beslutninger om nødvendige projekter. Dette punkt taler ind i en mere generel diskussion i EU om den fremtidige organisering set i lyset af mulige udvidelser.
Forbedrede konkurrenceregler og mindre bureaukrati
Rapporten opfordrer til en fornyelse af EU's konkurrenceregler, så virksomheder kan vokse sig større og bedre kunne konkurrere med internationale giganter. Dette er vigtigt for at sikre, at europæiske virksomheder kan klare sig i et globalt marked. Draghi påpeger også, at der er behov for at reducere de regulatoriske byrder, der hæmmer innovation. For at kunne følge med konkurrenterne fra USA og Kina, skal EU fjerne unødige hindringer for virksomheder.
Innovation
EU er stærk inden for patentering og videnskabelige publikationer og der bliver skabt en del nye virksomheder, men det er svært at skaffe kapital til vækstfasen. Investeringerne skal derfor øges og målrettes mere i forhold til i dag. Der skal også være bedre muligheder for opskalering for virksomhederne, bl.a. ved at Den Europæiske Investeringsbank får bedre mulighed for at investere i større projekter. Det skal forhindre, at start-ups søger mod f.eks. USA, når de for brug for yderligere investeringer.
Draghi's rapport er en opfordring til handling og den vil helt sikkert få indflydelse på kommissionens arbejde i denne periode, som lige er påbegyndt. Spørgsmålet er hvor mange af anbefaleringerne kommissionen kan komme igennem med i EU-Parlamentet og minsterrådet. Det er i sidste ende dem, som beslutter hvad der kan blive til virkelighed. Det er dermed afgørende om parlamentspolitikerne og statslederne tager anbefalingerne til sig.
Kilder:
"Super Mario vil give Europas virksomheder et boost men det bliver historisk dyrt" / Bang Thomsen, Per. - Citeret d. 3/10-2024 fra https://www.dr.dk/nyheder/udland/eu/super-mario-vil-give-europas-virksomheder-et-boost-men-det-bliver-historisk-dyrt
"EU's super Mario fremlagde rapporten, der skal bane vejen for en styrket konkurrenceevne i Europa" / Murphy, Sarah Fiona. - Citeret d. 3/10-2024 fra https://thinkeuropa.dk/nyhed/2024-09-eus-super-mario-fremlagde-rapporten-der-skal-bane-vejen-for-en-styrket
"Hvad vil Draghi med innovationen?" / Jedzini, Mads. - Citeret d. 3/10-2024 fra https://thinkeuropa.dk/brief/2024-09-hvad-vil-draghi-med-innovationen
Udgivet: Torsdag 26. september 2024 • Opdateret: Torsdag 3. oktober 2024