Guld fra Gemmerne vol. 3: Dansk Beat | Odense Bibliotekerne

Guld fra Gemmerne vol. 3: Dansk Beat

Foto: Jens Bønnerup

De indledende øvelser er startet, og de første plader er fundet frem. Efter en pause fra Guld fra Gemmerne er jeg nu vendt tilbage til projektet, og de næste 20 artikler kommer til at have fokus på det, jeg kalder for Dansk Beat. En paraplybetegnelse for alle mulige skøre og finurlige plader, jeg kan finde i vores kældermagasin under delopstillingen 'Dansk Rock'. Læs denne indledning til sæson 3 og hør mine overvejelser om projektet - en slags teaser. Forhåbentligt giver det dig blod på tanden til at læse med!


Guld fra Gemmerne Vol. 3: DANSK BEAT – Et allround udpluk af dansk musik produceret gennem tiden!

 

I sæson tre af Guld fra Gemmerne dykker jeg vanen tro ned i kældermagasinet, hvor Odense Musikbibliotek har sin store samling af gamle plader stående. Alle de LP’er, der ikke er plads til i vores udlånsafdeling.

Og blandt jazz, elektronika, hip-hop og soundtracks finder vi også en opstillingsgruppe, vi har valgt at kalde ’Dansk Rock’. Denne gruppe indbefatter en bred vifte af dansk musik. Der er både gammel musik og musik af nyere dato. Dansk Rock i bibliotekets verden indeholder musik med musikere, som hører til i mange forskellige genrer – her kan en folkelig kunstner som Bjarne Jes Hansen nævnes som eksempel. Og der er jo langt fra Bjarne Jes Hansen til Sort Sol, og derfor vælger jeg at kalde denne sæson ’Dansk Beat’. På den måde kan vi nemlig både omfavne pigtrådsmusikken, skjaldesangen og ja, beatmusik fra Danmark gennem tiden i alle dens facetter. Der vil med garanti dukke uventede guldklumper op – det har der nemlig i den grad gjort i de to forrige sæsoner!

Vi vil opleve musikere på disse plader, som for fleste er helt ukendte, men der vil også være medvirkende – f.eks. Jens Jefsen – som vi også kan finde på diverse jazzplader. Danmark har en interessant historik med musikere, der ikke har ladet sig diktere af en enkelt genre. Vi hører ofte nogle af de største musikere som Niels Henning Ørsted Pedersen bidrage på alt fra de helt store trioplader med Oscar Peterson til børnemusik til filmen Bennys Badekar. Det samme kan siges om Palle Mikkelborg, Jesper Thilo, Alex Riel og Flemming Quist Møller og mange flere. Derfor vil der være nogle spøjse sammenfald i kunstnersammensætninger her, men målet er at genopdage en masse glemte plader, og derved udbrede ordet om en dansk musikskat, som for mange er gået i glemslen.

Guld fra Gemmerne er et selvkørende projekt, hvilket betyder at jeg ikke skriver for nogen avis eller nogen redaktør. Jeg er både redaktør og skribent på projektet, og hvis jeg løber nogens ærinde med Guld fra Gemmerne, så er de nysgerrige musikelskeres. Den kategori falder jeg heldigvis selv ind i. Og ja, så tager hele projektet naturligvis udgangspunkt i en meget specifik, og meget stor, samling. Nemlig den, vi finder i magasinet på Odense Hovedbibliotek. Musikbiblioteket og Odense Hovedbibliotek er derfor officiel afsender på artiklerne, som alle kan læses online på www.odensebib.dk/musik. Desuden kan man komme og hente en fysisk kopi af artiklerne ganske gratis på selve Musikbiblioteket! 

Det fysiske layout får jeg hjælp til i Odense Hovedbiblioteks dygtige formidlingsafdeling.

Og netop fordi der er så få mennesker involveret i projektet er og bliver artiklerne subjektive, og der vil være passager, hvor jeg som legesyg skribent opfinder scenarier, eller laver rimelige antagelser ud fra respektive albums og covers, der ikke nødvendigvis er meget information at finde på. I GFG #23 (Jack DeJohnette – Pictures) kan I læse et godt eksempel på en litterær drejning, der intet har med virkeligheden at gøre – men for spiselighedens skyld vælger jeg at se dette som min kunstneriske frihed, at opstille nogle billeder og litterære retninger, som vi kan hænge musikken op på. Musik er nemlig en meget abstrakt størrelse, så for at undgå at Guld fra Gemmerne bliver endeløse musikteoretiske analyser fyldt med fagtermer og tekniske begreber, vil jeg så vidt muligt prøve at skrive så levende og personligt som muligt.

Til alle de kyndige musiknørder ude i landet skal det siges, at man altid er velkommen til at kontakte mig og få en snak om musikken. Måske er der noget jeg totalt har misforstået? Måske er Guld fra Gemmerne en anledning til den gode samtale om musikken.

Alle plader i artikelserien kan lånes på Odense Musikbibliotek.

 

Og husk! det er nu muligt at få en gratis kopi af både vol. 1 ”Folk- og worldmusik fra hele verdenen” og vol. 2 ”Den glemte jazz

 

God læsning til alle!
- Jens Samuel Schleicher Bønnerup



Af: jesbo

Udgivet: Onsdag 22. maj 2024 • Opdateret: Fredag 31. maj 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier