Nu skal vi til det igen – ud og finde foråret! | Odense Bibliotekerne

Nu skal vi til det igen – ud og finde foråret!

Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Er du klar? Danmarks Naturhistoriske Museer har nemlig allerede snøret skoene, så vi kan finde de allerførste forårstegn.


Hvornår springer bøgen ud? Hvornår ser du årets første svale? Blomstrer hylden tidligere, end den plejer? Og hvornår vågner pindsvinet fra sit vinterhi?

Foråret er fantastisk! I Find Foråret kan du hjælpe forskerne med at blive klogere på foråret i naturen, når vi sammen skal udforske hvor og hvornår forskellige forårstegn viser sig i naturen for første gang.

Vi skal ud og lede efter 20 forårstegn, som du kan finde over det meste af landet. Og de kan vise sig mange steder; kig for eksempel efter i parken, på skovtur, i din have eller i baggården.

Når klimaet ændrer sig, så påvirker det også hvornår forskellige arter er aktive i naturen. Det kaldes i fagsprog for arternes fænologi, og det er vigtigt løbende at indsamle viden om.

Alle arter i naturen er afhængige af hinanden, og derfor er det vigtigt, at de er aktive på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt. For eksempel skal de insekter som bestøver blomsterne være aktive, når blomsterne springer ud.

Fænologien for forskellige arter har ændret sig i løbet af de seneste 25 år, og det kan skubbe til balancen i naturen. Derfor er det vigtigt, at vi indsamler viden om, hvordan klimaændringer påvirker de forskellige arter, så vi bedre kan beskytte dem.

 

Det skal vi undersøge

Find Foråret bygger videre på 400 års naturhistorie. Men først og fremmest bygger projektet videre på de resultater, som vi indsamlede i Danmark Udforsker i 2020 og 2021. Og begge projekter er med til at udvide vores samlede viden om naturen, som går langt tilbage i tiden.

På Statens Naturhistoriske Museum har de mere end 14 mio. genstande som er blevet indsamlet over hele verden og strækker sig næsten 400 år tilbage i tiden. Og den naturhistoriske samling vokser stadig. Det betyder, at Statens Naturhistoriske Museum har en guldgrube af viden om naturen, som også viser, hvordan organismerne har udviklet sig gennem tiden.

Når Statens Naturhistoriske Museum får resultater fra Find Foråret, bliver de observationer brugt til at blive klogere på hvordan naturen udvikler og tilpasser sig over tid. Og ved at sammenligne resultaterne med historisk vejrdata, så kan vi blive klogere på, hvordan klimaet påvirker naturen.

 

Disse tegn leder vi efter

I månederne februar og marts leder vi efter:

Hvid anemone - Mirabelblomster - Citronsommerfugl - Dagpåfugleøje - Nældens takvinge - Ramsløg i blomst - Bøgen springer ud - Pindsvin - Gæslinger

I månederne april og maj leder vi efter:

Aurora - Landsvale - Guldsmede og vandnymfer - Skækket stilkporesvamp - Mælkebøtter i frø - Engkarse i blomst - Hyldeblomster - Hestekastanje i blomst - Knopsvaneunger - Gøg - Mursejler

 

Sådan deltager du

Du kan finde et eller flere af de 20 forårstegn stort set alle steder. Hold øje i din have, i parken, i skoven eller i dit lokale naturområde.

Det er nemt at være med:

  1. Opret en bruger på Arter.dk eller hent appen til iPhone eller Android
  2. Tag ud og led efter de 20 forårstegn

Registrér din observation

Det eneste du skal bruge for at udforske naturen er dine sanser, din nysgerrighed og en smartphone (eller kamera), så du kan tage billeder af de ting, du finder. Derefter skal du registrere dit fund på Arter.

 

Forårsbingoplader på biblioteket

På alle Odenses biblioteker kan du tage en forårsbingoplade med dig hjem, som du kan tage med dig, når du går på jagt efter forårstegn i den danske natur. Med en forårsbingoplade i hånden er det let og sjovt at holde styr på de tegn, som forskerne leder efter. Du finder pladerne i biblioteksrummet på dit lokale bibliotek.

 

Hvad er Find Foråret?

Find Foråret er et samarbejde mellem Danmarks Naturhistoriske Museer og en invitation til alle borgere om aktiv deltagelse. Ønsket er, at så mange borgere som muligt, har lyst til at tage ud og opleve foråret i naturen, og på samme tid registrere de forårstegn, som de finder. Alle kan være med og det kræver ingen forudgående kendskab til de forskellige arter. 

Klar, parat, start, Find Foråret!



Af: chgem

Udgivet: Mandag 11. marts 2024 • Opdateret: Mandag 11. marts 2024

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier