Herunder beskrives ebogsbegrebet generelt. Her tænkes ikke specielt på det tilbud, som biblioteket giver adgang til. Det vil være nævnt, hvis noget af det, der skrives er knyttet specielt til bibliotekets ebøger.

 

Hvad er en ebog og hvad kan den?

En ebog er en helt almindelig bog, som er digital. Det vil sige, at der ikke er blandet trykkeri og papir ind i den, men den er skabt til at læses på en computer, smartphone eller tablet.

Det at bogen er digital giver en række muligheder for at udnytte og tilpasse teksten til dit behov.

Du kan:

  • ændre skriftstørrelsen og skrifttypen
  • selv bestemme marginbredden
  • lave bogmærker
  • skrive noter
  • overstrege i teksten
  • søge efter ord i teksten
  • Den digitale bog giver også mulighed for at gøre bogen mere interaktiv. F.eks. kan man lægge links ind i bogen og indsætte lyd og videoer i den

 

 

Ebøger har forskellige formater

Da ebogen er elektronisk, består den af en fil lavet i et format.

De mest typiske formater:

PDF (portable document format) - Det er det mest udbredte format. Her er der ikke så gode muligheder for at ændre og tilpasse tekststørrelse, da formatet er låst fast. Der udgives mange offentlige rapporter og studiebøger i dette format.

Epub - Dette er det mest fleksible format til ebøger. Afhængigt af det valgte læseapparat, tilpasser teksten sig fuldstændigt til skærmen. Danske forlag benytter sig som oftest af dette format.

Amazons Kindleformat. Dette format benyttes kun til ebøger, som handles gennem koncernen Amazon. For at læse ebøger fra Amazon skal du have en af deres egne ebogslæsere (Kindle) eller have en Kindle læseapp installeret på din smartphone eller tablet. Det er et lukket system bundet op på en brugerkonto og køb igennem dem. Kun engelske ebøger. Dog kan det lade sig gøre at hente danske købe e-bøger ind på din Kindle.

 

 

Flere tekniske metoder når du vil læse ebøger

Der er 2 tekniske muligheder for at læse ebøger.

Download – Du henter din ebog via dit internet ned til dit læseapparat, og filen lagres og kan læses uden, at du er på nettet. Du skal for at læse bogen have et sted og gøre af filen, og til det skal du bruge et læseprogram som installeres på apparatet, hvis du læser på en tablet eller smartphone. Denne metode anvendes ved købebøger og gratis ebøger fra internettet.

Streaming – Ordet skal forstås som en strøm af data, som bliver leveret samtidig med, at du læser det. En streamet ebog lagrer sig ikke som en fil på dit læseapparat. Den ligger hos den tekniske leverandør af tjenesten, og man åbner den direkte i internetbrowseren på læseapparatet. Eksempler på streaming tjenester for film og musik: Netflix, Spotify og Viaplay)

 

Hvilke tekniske metoder benyttes til eReolen.dk

Streaming kan ske gennem en browser på både en PC/Mac og på smartphones/tablets. Det er også muligt at streame direkte gennem app'en til ios og android

Download kan ske til app'en til ios og android. 

  

Dataforbrug ved streaming

Når du streamer en ebog, skal du være opmærksom på, at din ebogslæser bruger data, som du betaler for, når du ikke er logget på et gratis trådløst internet. Prisen er forskellig afhængigt af dit abonnement hos dit teleselskab. Hvis du befinder dig i udlandet og bruger data, er prisen som oftest meget høj. Her er det en fordel at koble sig på hotellets trådløse netværk eller anskaffe et abonnement til dataforbrug i udlandet hos dit teleselskab.

Det er forskelligt hvor meget en streamet ebog fylder. Langt de fleste e-bøger er ikke større en 1-2 MB, og dermed vil det generelle databehov være meget lille. Enkelte e-bøger er dog større (hvis originalen er PDF eller hvis e-bogen indeholder billeder/grafik). Rene tekstbaserede e-bøger i ePub originalformatet fylder meget lidt - typisk under 1 MB.
 

 

Kopibeskyttelse

Indtil udgangen af august 2013 har den anvendte kopibeskyttelse til bibliotekets tilbud været DRM, og man har været nødt til at have et adobe ID for at kunne downloade ebøger til sit læseapparat. Det er ikke længere nødvendigt, da kopisikringen ligger indbygget i streamingfunktionaliteten og tjenestens egne læseapps. Fravalget af adobe ID og DRM-sikringen er taget efter forlagenes ønske om en mere kopisikker teknisk løsning. 

 

Læseapparater og læseprogrammer

Når du vil i gang med at læse ebøger, skal du først afklare dit behov. Vil du købe ebøger? Vil du låne ebøger? Skal mit læseapparat være stort eller småt? Let eller tungt? Hvilken skærm passer til mine øjne? osv. Biblioteket anbefaler ikke nogle bestemte ebogslæsere, da det er et individuelt valg. Biblioteket forholder sig til bibliotekets ebogstilbud og de platforme og styresystemer, som det virker på.

 

Tablets – Det særlige ved tablets er, at der er lys og farve i en trykfølsom skærm. De kan bruges til mange forskellige ting såsom sociale medier, lyd, film, tegning, spil, mail osv. Tablets er hverken en lille pc eller en stor telefon, men en helt ny kategori af afspillere som altid er tændt og altid er online.

Andre fordele:

  • Du kan få større udbytte af faglitteratur og tidsskrifter pga. farveskærm
  • Du kan lettere skrive notater
  • Bedre mulighed for at læse bøger med interaktivt indhold, f.eks. lyd og video
  • De har mere hukommelse, og dermed kan der være rigtig mange ebøger på dem

 

Smartphones – Kan stort set det samme som tablets, men med den ekstra funktion at man kan ringe fra den.

Du downloader ebøgerne gennem din læseapp til din på din tablet/smartphone uden pc som bindeled. Du skal være på nettet mens du downloader.

Du kan streame bibliotekets ebøger på din tablet /smartphone direkte i din internetbrowser, mens du er på nettet.

 

Styresystemer.

Der er mange forskellige tablets og smartphones på markedet, og de har forskellige styresystemer på samme måde som på en computer.

IOS - Det styresystem som Apple anvender til deres produkter, hvad enten det er iPhone, iPad, iPod eller Mac-computeren.

Android - Mobilt styresystem til bl.a. tablets og smartphones sf mange forskellige mærker. Android bygger på Open Source, hvilket gør det mere åbent end IOS. Til gængæld er det sværere at lave app's der virker på alle smartphones og tablets.

Windows 8 - Microsofts styresystem til både computere og tablets/smartphones

 

Læseprogrammer til tablets og smartphones

Der findes et hav af læseprogrammer til tablets og smartphones. Hvis du vil læse DRM-kopibeskyttede ebøger, skal du vælge et læseprogram, der kan håndtere dette.

Biblioteket har gode erfaringer med programmet Bluefire Reader. Det kan klare det hele. Programmet er gratis, og du finder det enten i Appstore (iPad/iPhone) eller i Playbutikken (android) på din tablet/smartphone.

Indtast dit AdobeID under ”info” for at blive klar til at downloade en kopibeskyttet ebog.

Læseprogram til Windows 8 tablets og smartphones - Overdrive Media Console kan håndtere DRM kopibeskyttelsen. Bemærk at biblioteket har ikke afprøvet denne app, så vi kan ikke helt sige hvordan det opfører sig. Du downloader den i Windows Store på din smartphone eller tablet.

Hvis du ønsker at bruge bibliotekets ebøger skal du downloade eReolens læseapp. Du finder den i enten App Store eller Google Play. Der er p.t. ikke udviklet apps til Windows 8, og der er heller ikke udsigt til det.

 

Dedikerede ebogslæsere - Det særlige ved de dedikerede ebogslæsere er, at de har en sort/hvid skærm uden baggrundsbelysning, og det minder meget om en papirside. Derfor kan man læse i fuldt solskin, og man bliver ikke træt i øjnene. En dedikeret ebogslæser vejer ikke så meget og den kan holde flere uger på en opladning. Der er modeller med og uden trådløst internet.

Bemærk! Det er ikke muligt at bruge en dedikeret ebogslæser til at downloade ebøger fra biblioteket. Hvis du ønsker at benytte en dedikeret ebogslæser, må du være indstillet på at købe dine ebøger. 

 

Vejledning og hjælp til at komme i gang

På eReolens hjemmeside findes en god hjælpefunktion, hvor du kan få svar på de fleste spørgsmål og finde trin for trin vejledning. Se hjælpefunktionen her.

Hvis du har et konkret teknisk problem omkring eReolen eller en ebogslæser kan du booke en bibliotekar, så vil vi prøve at hjælpe så godt vi kan.

Odense Centralbibliotek afholder også introduktioner til ebøger på Hovedbiblioteket. Hold øje med arrangementskataloget og hjemmesiden for dato og tidspunkter.

 

 



Af: admin

Udgivet: Mandag 17. september 2012 • Opdateret: Onsdag 4. februar 2015