-
Moanna og Den Lille Mark
Mød Moanna, der har startet et bylandbrug i Holluf Pile.man. 04. nov. 2024 kl. 16:30For voksneGratis m. tilmelding390376Nid: 14444Moanna Quynh har startet Den Lille Mark – et lille regeneretivt bylandbrug i Holluf Pile med fokus på grønne fællesskaber. Hør Moanna fortælle om den første sæson, hvordan det har været at starte et lille landbrug op i Holluf Pile, og hvad planerne er for fremtiden.
Moanna er uddannet på Den Regenerative Jordbrugsskole og samarbejder om Den Lille Mark med Foreningen Andelsgaarde.
-
Natten åbner sig som en port
Kom og hør forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortælle om sin roman "Natten åbner sig som en port".tir. 05. nov. 2024 kl. 19:00Tornbjerg KirkeFor voksne50 kr.390378Nid: 14445Nysgerrig FynNatten åbner sig som en port er Det Nye Testamente gendigtet som roman af Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Historien begynder med to fødsler omgærdet af mystik og slutter med en brændende vision for menneskelivet. Vi går blandt de mænd og kvinder, der lyttede til Jesus, en fattig tømrer fra en ubetydelig provins, og vi oplever begivenhederne sammen med dem – de hengivne, de nysgerrige, de søgende, de skeptiske og de vrede. Det er frugtbarhedens tid, natten åbner sig som en port.
Bemærk: Rabat på billetprisen ved medlemskab af Nysgerrig Fyn.
-
Vilde konspirationsteorier
Steen Svanholm og Claus Larsen gæster Tarup Bibliotek med et foredrag om danske og udenlandske konspirationsteoretikereNysgerrig FynDet bliver både dramatisk, lærerigt og underholdende, når Steen Svanholm og Claus Larsen gæster Tarup Bibliotek med et foredrag om danske og udenlandske konspirationsteoretikere, deres adfærd og konsekvenserne af dem.
Konspirationsteoretikere er ofte så ekstreme, at de fremstår grinagtige, men de repræsenterer også en farlig tendens, som undergraver og truer vores frie, demokratiske samfund.
Tid og sted
Onsdag d. 6. november kl. 19.00-21.00 på Tarup Bibliotek
Tilmelding nødvendig.
Billetpris: 60 kr. / Nysgerrig Fyn 40 kr.
-
Det blinde øje
Foredrag med Mathilde Walter Clark om bogen "Det blinde øje". Bogen giver et nyt perspektiv på et stykke Danmarkshistorie, og på...I efteråret 2020 sad Mathilde Walter Clark isoleret i sit hjem og så de nationale minkaflivninger på tv, men billederne stemte ikke overens med den historie der blev fortalt.
Som var det en kriminalgåde følger Mathilde Walter Clark et andet spor end medierne. Sporet fører ud i verden—til gaskamrene i USA, til korruptionsbekæmpelse i Kina, og til opdagelsen af hvordan man hjemme i Danmark slanker en mink.
Undervejs bliver mediedækningen og de historier vi bliver præsenteret for taget grundigt ved vingebenet.
Oplev et levende og spændende foredrag med udgangspunkt i bogen, Det blinde øje, hvor vi får helt nyt perspektiv—ikke bare på et stykke Danmarkshistorie vi troede vi kendte, men på os selv.Tid og sted
Onsdag den 13. november 2024 kl. 19.00 - 21.00
På Dalum Bibliotek.
-
Nordisk mytologi - kosmos med huller i
Hvor går grænserne i den nordiske mytologi? Hvem er guder og hvem er ikke? Og hvad ved vi egentlig om den forestillingsverden, der fandtes...tor. 14. nov. 2024 kl. 10:00Dalum Kirkes AnneksFor voksne30 kr. betales i døren. Tilmelding nødvendig via dalumkirke.dkNid: 14528Denne dag bliver der rokket ved det, vi tror, vi ved om Odin, Thor og alle de andre. For når man går til kilderne og ser, hvad der rent faktisk bliver sagt om de gamle hedenske guder, kan man godt blive overrasket.
Karen Bek-Thomsen arbejder med den nordiske mytologi og gudeverden på Aarhus Universitet. Hun udgav i 2021 på Forlaget Turbine bogen ”Guder og Gudinder i Nordisk Mytologi”, en fornem formidling af den nordiske gudeverden ud fra den seneste viden fra litteratur og arkæologi.
Tid og sted
Torsdag d. 14. november kl. 10.00-12.00 i Dalum Kirkes Anneks
Billetpris: 30 kr. betales i døren. Tilmelding nødvendig via dalumkirke.dk
Arrangeret i samarbejde med Dalum Kirke
-
Det Hemmelige Selskab 3: Hvis du kunne spørge Grundtvig om lige hvad du har lyst til, hvad skulle spørgsmålet så være?
Livestreaming: Oplægsholder ved Kåre Vedding Poulsen, redaktør i DR KBU og journalist.tor. 14. nov. 2024 kl. 16:20For voksneGratis m. tilmelding393177Nid: 14459Vær med når selskaberne dykker ned i Kunstig Intelligens og bliv klogere på hvordan DR bruger AI til deres historiske programflade. Hvilke fordele og ulemper er der ved at gøre brug af Kunstig Intelligens i medieverdenen, og kan vi rekonstruere historien? Bør vi?
Et spændende tema om en teknologi der vil præge os alle.
Det Hemmelige Selskab er et læsefællesskab, du mødes med lokalt på dit bibliotek til samtaler om det, der ændrede historien. Du bliver medlem ved at deltage i ét eller flere af selskabets arrangementer.
Det Hemmelige Selskab mødes tre gange i efteråret 2024 med livestreaming fra forskere og historikere, som optakt til Historie Festivalen i uge 47 2024.
Du tilmelder dig pr. gang. Biblioteksformidleren samler og formidler litteratur, billeder og anbefalinger, som møderne tager udgangspunkt i. Så det kræver ingen forberedelse.
-
Live i stuen: Spis din historie
Spis din historie ved seniorforsker Caroline Nyvang og arkivar Anna Katrine Werge Bønnelyckeons. 20. nov. 2024 kl. 15:30For alleGratis m. tilmeldingNid: 14464Spis din historie del 1: Historien om dansk mad
Hvad er ægte dansk mad?
Det spørgsmål har vakt heftig debat i mere end 150 år. Foredraget giver indblik i, hvordan vi gennem tiden har diskuteret og defineret dansk madkultur, og hvordan forskellige forestillinger har påvirket vores forhold til den mad, vi spiser.
Caroline Nyvang er seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek. Hendes forskning fokuserer på oversete aspekter af dansk madhistorie. Det har hun senest skrevet om i bogen Stegt flæsk med persillesovs, der udkom ved Århus Universitetsforlag i 2022.
Spis din historie del 2: Rettens rødder
De fleste har en holdning til, hvordan traditionelle retter skal smage, og hvornår de skal spises. Men hvor stammer retterne egentlig fra? Og har de altid smagt, som de gør i dag? Foredraget følger de tråde, der binder det kulinariske Europakort sammen og bevæger sig tilbage til rødderne af nogle af vores traditionsrige retter.
Anna Katrine Werge Bønnelycke er arkivar ved Gentofte Lokalarkiv. Foruden lokalhistorie er hendes særlige interessefelt madhistorie, og hun har kokkereret sig igennem historien fra middelalderen og frem til i dag.
Bestil billet(ter) (gratis)
-
Islands litterære mirakel
Islands litterære mirakel - et inspirerende fordrag med Erik Skyum Nielsen, hvor han går tæt på islandsk litteraturs kolossale styrke op...Nysgerrig FynErik Skyum Nielsen , mag.art i Nordisk litteratur og oversætter af bl.a. islandsk litteratur introducerer de bedste islandske forfattere før og nu. Islandsk litteratur har i de seneste årtier oplevet en sand opblomstring , det medfører, at islandsk litteratur oversættes til talrige sprog. Erik Skyum Nielsen giver et bud på, hvorfor islandsk litteratur oplever denne kolossale succes - hvad er det, der gør islandsk litteratur så særlig, og hvilken rolle spiller saga- og edda-traditionen?
Temaklub om islandsk litteratur
Kunne du tænke dig at være med i en læsekreds med fokus på islandsk litteratur? Så læs mere her.
-
Torsdagsmik i Historiens Hus
Oplæg om ”Fynske grundtvigianere på Frederiksborg Slot: Berntsen, Birkedal, Kold, og Povlsen.” ved forskningschef Lone Kølle Martinsen på...tor. 28. nov. 2024 kl. 10:00For voksne60 kr.Nid: 14406