Korte nyheder fra EU
47 projekter skal sikre EU's adgang til kritiske råstoffer, EU går til kamp mod underernæring og tilslutningen til EU når rekordhøjder. Læs om det i de korte nyheder fra EU.
Af Thomas L.
47 strategiske projekter skal sikre EU's adgang til kritiske råstoffer
April sidste år vedtog EU den såkaldte ”forordning om kritiske råstoffer”, og nu udmønter det sig i 47 projekter i 13 medlemslande, der har til formål at styrke udvinding, forarbejdning og genanvendelse af 14 af de 17 identificerede strategiske råstoffer. Det er særligt råstoffer til batterier som er i fokus, således handler 22 projekter om Litium og 10 om kobolt, og det forventes at 2030-målene for de to råstoffer er fuldt ud opnået med disse projekter. De 47 projekter er tilvejebragt efter en længere ansøgningsproces, som gik i gang i august sidste år. Der planlægges yderligere nye projekter råstofferne Magnesium og Wolfram, med særligt fokus på forsvarsindustrien. Du kan se en oversigt over alle projekterne her: Selected projects - European Commission
EU til kamp mod underernæring globalt
EU har den 27.marts bevilliget 3,4 mia. Euro (ca. 25,3 mia. danske kroner) frem til 2027 til bekæmpelse af underernæring. Programmet har særligt fokus på det afrikanske sub-Sahara, hvor man i øjeblikket har enorme udfordringer med hungersnød. Ifølge FN sulter omkring 32 mio. alene i Sudan og Sydsudan, og knapt 60 % af befolkningen i den nærliggende Central Afrikanske Republik. Særligt udfordret er børnene, og derfor har EU's bevilling særligt fokus på børn under 5, samt brystfødende og gravide kvinder.
En del af pengene vil også gå til udvikling af lokale landbrug, infrastruktur, adgang til offentlig service og fremme af bæredygtig økonomisk vækst. Dette sker gennem Global Gateway-strategien, som er en stort anlagt investeringsstrategi fra 2021, der skal investere i projekter uden for EU, som bidrager til at løse aktuelle udfordringer, som f.eks. infrastruktur, energi, klima, bæredygtighed og sundhed.
Du kan læse mere om EU's bevilling HER.
Tilslutningen til EU når rekordhøjder
Ifølge Eurobarometer har tilslutningen til EU fra dets borgere aldrig været større. Det afspejler sig i at hele 74 % af de adspurgte EU-borgere svarer, at de mener EU-medlemskabet er til fordel for deres land, og det tal har aldrig været højere siden målingerne begyndte i 1983.
Det er nærliggende at mistænke de seneste måneders begivenheder efter indsættelsen af Donald Trump som præsident i USA, som en forklaring på den høje tilslutning. Og den mistanke synes bekræftet af Eurobarometers undersøgelse. Hele 89 procent er enten helt eller delvist enige i, at EU skal stå mere sammen for at takle globale udfordringer. På spørgsmålet om, hvad EU skal fokusere på i fremtiden, scorer svaret ”forsvar og sikkerhed” højest med 36%.
Resultaterne fra den danske undersøgelse viser samme mønster, men med endnu højere tilslutning end gennemsnittet. På spørgsmålet om fordel af medlemskab, svarer hele 91 % at det er en fordel. På spørgsmålet om at EU skal stå sammen, svarer hele 97 % at de er enige eller delvist enige. Her er det bemærkelsesværdigt, at andelen af ”helt enige” er på 83%. På spørgsmålet om hvad EU skal fokusere på i fremtiden, svarer 52% ”forsvar og sikkerhed, som altså også her bliver topscoreren.
Du kan selv læse alle undersøgelserne her: EP Winter 2025 survey - marts 2025 - - Eurobarometer survey